Spelta je pravo čudo od žitarice: ČUVAR IMUNITETA I SAVEZNIK VITKE LINIJE

Osobe alergične na pšenicu ili koje boluju od trajne intolerancije na gluten mogu slobodno da uživaju u ovoj namirnici

Spelta je jedina žitarica koja čovjeku može da osigura sve potrebne hranljive sastojke za život. Iako je tek odskora postala popularna, naročito među onima koji su alergični na pšenicu, već decenijama se koristi za ishranu trkačkih konja. Za nju se znalo još pre 9.000 godina, kada je iz južne Azije dospjela na Bliski istok i počela da se uzgaja po cijeloj Evropi.

Mnoštvo minerala

Prijatnog i slatko-orašastog ukusa, jedina je namirnica koja sadrži ugljene hidrate, masti, mineralne materije, vitamine i celulozu u idealnom odnosu. Ukoliko su vam bubrezi oštećeni zbog pretjeranog korištenja lijekova, alergični ste na određene namirnice, bolujete od artritisa, kardiovaskularnih bolesti ili imate problema s digestivnim traktom, onda je spelta baš za vas.

Spelta sadrži sve vitamine B grupe (osim B 12), a ima 7-8 puta više kalcijuma, magnezijuma, fosfora i selena od ostalih žitarica. Ima i znatnu količinu cinka, i relativno nizak glikemijski indeks, što pomaže i u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi.

 Podiže raspoloženje

Ako ste skloni depresiji, treba da znate da je ova žitarica bogata triptofanom koji pospješuje sintezu serotonina, hormona sreće. Osim toga, smanjuje nivo šećera u krvi i odličan je čuvar imuniteta. Spelta ima antikancerogeno dejstvo, sprječava rast polipa koji često prerastu u rak debelog crijeva, smanjuje rizik od pojave raka dojke kod žena, a dobra je i za jetru. Zbog obilja bjelančevina preporučuje se djeci, trudnicama i starijim osobama.

Minimun glutena

Ljudi koji su alergični na pšenicu ili boluju od celijakije, trajne intolerancije na gluten, mogu slobodno da je uvrste u jelovnik. Spelta sadrži gluten, ali u manjim količinama u odnosu na ostale žitarice i on je rastvorljiv u vodi, a razgrađuje se miješanjem i toplotom, za razliku od glutena u pšenici.

 Zamjena za kafu

Prerađuje se u mekinje, griz, kuskus i brašno, a prepržena i mljevena zrna spelte koriste se kao zamjena za kafu. Speltin hljeb naročito se preporučuje sportistima i onima koji su izloženi većim fizičkim naporima jer hranljive materije ne opterećuju sistem za varenje, a ćelije organizma su spremne za visoke učinke. Ukoliko imate nekoliko kilograma viška, kaša od pahuljica spelte za doručak ubrzaće vam metabolizam, regulisaće tjelesnu težinu, a i „oboriće” holesterol na željeni nivo.

 Blagotvorna svojstva

Glava – blagotvorno djeluje na nervni sistem, jača imunitet, prevenira Parkinsonovu i Alchajmerovu bolest

Kardiovaskularni sistem – čisti krvne sudove od masnoća i lošeg holesterola.

Stomak – jača pankreas, pomaže kod grčeva, reguliše probavu, ubrzava metabolizam, sprječava rast polipa na debelom crijevu, regeneriše jetru.

 Ljekovita kaša

Speltu u zrnu prelijte vodom i ostavite da prenoći. Procijedite, pa prelijte speltu sa oko tri puta više vode u odnosu na količinu zrnevlja. Kuhajte na jakoj vatri oko sat vremena. Za slanu varijantu u porciju kaše dodajte dvije kašike oljuštenog suncokreta, kašiku oljuštenih bundevinih sjemenki i dvije-tri kapi soja sosa. Ako želite da se zasladite, dodajte dvije kašike suhog voća i kašiku mljevenog orašastog voća.

 

error: Content is protected !!