Spavanje u pidžami od svile donosi miran san, rane pod lanenim povezom brže zacjeljuju, a vuna – protiv umora i za bolne zglobove

Odjeća nas ne štiti samo od hladnoće nego i ozbiljno utiče na naše emocionalno i fizičko stanje. Ona je kao sloj između tijela i životne sredine: skuplja negativnu ili pozitivnu energiju. Pritom svaki sintetički odjevni predmet narušva protok energije (osim toga što tijelo ne diše), što se ne može reći za prirodne materijale. Oni, između ostalog, imaju i izuzetna ljekovita svojstva.

 VUNA

Poznato je da prirodna vuna obiluje analgetičkim protivupalnim i okrepljujućim svojstvima. Najbolji efekat ima neobojena vuna (proizvodi od debelog i grubog prediva).

Povoljan uticaj na zdravlje ima elektrostatičko polje koje se javlja kao rezultat trenja vunenih vlakana. Nestaju umor, bolovi u zglobovima i mišićima.

Proizvodi od ovčije kože ili vune otklanjaju stres, normalizuju krvni pritisak i san, imaju trapeutski efekat usljed bolesti bubrega, kičme i zglobova, ublažavaju bolove u slučaju artritisa i išijasa.

PAMUK

Pamučna odjeća diše, to jest propušta kiseonik i apsorbuje vlagu, ne izaziva alergije, korisna je za ljude s problematičnom kožom, može da spriječi prehladu, cistitis i bubrežna oboljenja. Zimi takva odjeća grije, dok ljeti hladi. Važno je znati da se ovdje govori o odjevnim predmetima od prirodnog pamuka, bez sintetičkih dodataka.

SVILA

Ljudima koji često boluju od angine (upala grla) preporučuje se da nose stvari od svile. Prirodna  svila korisna je i za one koji boluju od artritisa, dermatitisa i alergija.

Povezi od svile na ručnim zglobovima ili koljenima otklanjaju bol.

Ljekari potvrđuju da niti svile popravljaju cirkulaciju, umiruju iritaciju kože i suzbijaju suhoću epitela, te imaju antiseptična svojstva.

 Pidžama od svile spasava od nesanice zato što dodir s ovom tkaninom opušta i umiruje.

LAN

Narodna mudrost glasi „Lan – od bolesti je jači“. Teško da se mogu precijeniti korisna svojstva ove biljke, za koja se znalo još od davnina. Apsolutno čist ekološki konac lana jedini je biljni materijal koji se koristi prilikom unutrašnjeg ušivanja u hirurgiji (naš organizam ga postepeno u potpunosti rastvori).

Takođe, rane pod lanenim povezom brže zacjeljuju. Lan ubija mikrobe, proizvodi od lana doprinose intenzivnijoj cirkulaciji, stimulišu i jačaju organizam i smanjuju umor. Ljekari smatraju da lan ujedno ublažava i simptome prehlade.

Lanena tkanina ima minimalno elektriciteta i malu ljepljivost, umjerenu čvrstoću i sposobnost da pokupi kapljičnu vlagu sa susjedne površine. Kad je napolju toplo, temperatura čovjekove kože ispod lana je za tri-četiri stepena niža nego ispod odjeće od pamučne ili svilene tkanine.

VUNENE OBLOGE ZA BOLNA LEĐA

U pola litra vode razmutite dvije kašike soli. U dobijeni rastvor potopite bilo koju (najbolje ovčiju) vunu na 15-20 minuta. Obloge stavite na cijela leđa. Preko toga, u oblasti bubrega, stavite termofor (kao zamjena može poslužiti ugrijana so usuta u čarapu). Držite cijelu noć.

Pored čišćenja bubrega, čiste se zglobovi, krvni sudovi, kičma i pluća. Ovu proceduru praktikujte nedjelju dana. Paralelno s tim, u ishranu treba uvrstiti zapečeni krompir s ljuskom, suho grožđe, sušene kajsije, orahe.