Spavanje na lijevom boku je najbolje što možete da uradite za sebe: Evo zašto!

Za većinu ljudi, san je vjerovatno jedan od najomiljenijih hobija. Da li ste znali da vaš položaj spavanja može uticati na vaše zdravlje? Nedavna istraživanja su pokazala da spavanje na lijevoj strani tijela, može doprineti zdravlju mnogih organa, piše Bright side.

Iz prve ruke znamo kako je važno dobro se naspavati, kako bi bili puni energije i kako bi mogli obavljati naše svakodnevne zadatke. Stoga smo odlučili provjeriti tu naučnu teoriju, te smo sastavili popis od šest potencijalnih prednosti koje možete dobiti ukoliko spavate na lijevom boku.

Poboljšava funkciju vašeg limfnog sistema

1. Limfni sistem ima ključnu ulogu u našem tijelu jer uklanjanja otpad i toksine iz našeg sistema. Stručnjaci kažu da se torakalni kanal nalazi na našoj lijevoj strani, stoga spavanje na toj strani može pomoći tijelu da djelotvornije procesuira otpad.

Budući da limfni sistem osigurava transport masti, proteina i drugih važnih supstanci do vaših tkiva, ležanje na lijevoj strani omogućava ćelijama da brže dobiju sve potrebne hranjive tvari.

Slezena svoj posao radi mnogo bolje

2. Slezena je najveći organ u limfnom sistemu, te se nalazi na lijevoj strani tela. Kada spavate na lijevom boku, vaša slezena radi djelotvornije. Glavni razlog za to je gravitacija. Na taj način se pospješuje protok krvi kroz slezenu i ona brže filtrira nepotrebne tvari iz organizma.

Na pravilan način se eliminišu otpadne tvari

3. Spoj između tankog i debelog crijeva nalazi se na lijevoj strani tela, u predelu zvanom ileocekalni ventil. Kad spavate na lijevom boku, gravitacijske sile olakšavaju prenos otpadnih tvari iz tankog crijeva u debelo crijevo. To omogućava debelom crijevu da brže eliminiše otpad iz tijela.

Smanjuje se noćna žgaravica

4. Ukoliko patite od česte žgaravice, onda je dobra ideja leći na lijevu stranu, kako bi uhvatili malo sna. U tom položaju, vaš želudac će biti smješten ispod srčanog sfinktera koji spaja jednjak sa želucem. Spavanje na lijevoj strani sprječava vraćanje sadržaja iz želuca u jednjak.

Jetra nije preopterećena

5. Budući da se jetra nalazi se na desnoj strani tijela, ležanje na desnoj strani može stvoriti pritisak na taj organ.
Ležanje na lijevoj strani, međutim, neće dopustiti da toksini i druge štetne tvari preopterete jetru.

Dobro je za vaše srce

6. Lijeva strana srca prima krv iz pluća i pumpa ga u tijelo. Stoga, ako spavate  na lijevom boku, pomažete srcu da lakše i djelotvornije radi svoj posao.

Kad spavate na lijevom boku, gravitacija olakšava funkciju vašeg cirkulacijskog sistema, naročito aorte i donje šuplje vene,  velike vene koja nosi krv bez kiseonika iz donjeg dijela tijela prema srcu, a nalazi se na desnoj strani kičme.

(stil.kurir.rs)