Granita je naziv za ledeni desert koji potječe iz Italije. Legenda kaže da je “prava” granita samo ona koju možete probati na Siciliji, ali u svakom dijelu Italije možete naći neku novu ukusnu verziju ovog osvježavajućeg deserta.
SASTOJCI:
1 kilogram lubenice
sok od 2 limete
4 kašičice šećera
PRIPREMA
Izvadite koštice iz lubenice i narežite je na manje komade. Iscijedite sok od limete. Stavite lubenicu, sok od limete i šećer u blender pa sve dobro promiješajte dok ne dobijete tekuću smjesu. Isto možete napraviti i sa štapnim mikserom, a ako nemate ni njega iskoristite gnječilicu za krompir.
Ubacite smjesu u dublji kalup za pečenje kolača, pokrijte plastičnom folijom i stavite u zamrzivač na tri sata. Zatim izvadite kalup iz zamrzivača, kašikom ili viljuškom ‘stružite’ granitu dok je ne pretvorite u male kristaliće. Servirajte u malim zdjelicama ili čašama po želji.