Španjolski zatvorenik oživio prije obdukcije

Foto: Ilustracija

Španjolski zatvorski sustav potresa skandal koji je ponajviše zanimljiv iz medicinskog aspekta. 29-godišnji Gonzalo Montoya Jimenez je služio kaznu za pljačku u asturijskom zatvoru, a jedno jutro je od strane čuvara pronađen u svojoj ćeliji bez znakova života.

Potvrđena je smrt od strane dva dežurna liječnika koja su pregledala tijelo.Sat vremena nakon toga je tijelo pregledao i forenzički liječnik. Tek se poslije, čak četiri sata poslije, u mrtvačnici otkrilo da je nešto pošlo po krivu. Tijelo Jimeneza je do tada bilo čuvano na hlađenju te čak bilo iscrtano markerom za poteze skalpelom koji su trebali uslijediti na obdukciji koja se pripremala, prenosi Geek.

Srećom su forenzičari čuli zvukove iz vreće u kojoj je čuvan da bi se otkrilo da zatvorenik uopće nije mrtav. Hitno je prebačen u drugu bolnicu na njegu gdje je potvrđeno da je njegovo stanje stabilno. Glasnogovornik zatvora je potvrdio da ne znaju što se dogodilo i da je smrt zatvorenika bila potvrđena od strane tri različita liječnika.

Zanimljivo je da se Jimenez na isti dan svoje “lažne smrti” požalio da mu je loše. Čuvari i liječnici su ga pronašli sa znakovima cijanoze (modra boja kože uzrokovana slabom cirkulacijom i nedostatkom kisika) i laganom ukočenošću.

Bolnički dužnosnici izjavili su španjolskim medijima da je prividna smrt mogla nastupiti zbog katalepsije, stanja u kojem tijelo ulazi u trans ili stanje poput napadaja, što se očituje gubitkom svijesti, zajedno s fizičkom ukočenošću.

Nejasno je kako je Jimenez postao kataleptičan, no bolovao je od epilepsije s kojom to može biti povezano i uzimao je lijekove za to stanje. Njegova obitelj tvrdi da mu se nije uvijek bilo lako pridržavati redovnog uzimanja lijekova u zatvoru i apelira da se nešto učini po tom pitanju. Obitelj također razmatra o pravnom postupku protiv zatvora, jer sumnjanju da je samo jedan liječnik pravilno pregledao tijelo, a da su drugi jednostavno kopirali papirologiju.

Otvorena je i službena istraga kako bi se doznalo je li bilo propusta u slučaju, a za to vrijeme se Jimenez oporavlja u bolnici gdje je i počeo pričati nakon 24 sata boravka tamo, što liječnici potvrđuju kao dobar znak. Prvo što je tražio je da vidi suprugu.