ŠOLJA PUNA OPTIMIZMA: Spas je u ovim čajevima

Iscrpljenost, malaksalost, umor i bezvoljnost samo su neki znaci zimskog neraspoloženja. Razloga za brigu nema i po procjeni ljekara, uobičajen su problem svakog drugog stanovnika planete. Ipak, ovo stanje nije sasvim bezazleno jer može da oslabi imunitet i omogući napredovanje nekih oboljenja.
Da bi tegobe bile manje vijekovima se koriste trave koje opuštaju, tjeraju tmurne i prizivaju dobre misli. Osim toga, nezaobilazne su i biljke koje vraćaju vitalnost nervnom sistemu i poboljšavaju krvnu sliku i varenje budući da se opšte stanje organizma i metabolizma, više nego što se vjeruje, odražavaju na raspoloženje. Podsjećmo na nekoliko ljekovitih biljaka i namirnica koje se u narodnoj medicini koriste da “podignu“ energiju i poboljšaju raspoloženje.

Odoljen
Radi se o prirodnom antidepresivu što su potvrdila i naučna istraživanja. Sadrži etarsko ulje, skrob, sluz, kafetaninsku kiselinu, soli, heterozide, smole, dva alkaloida…
Koristi se:
– Protiv stresa
– Da umiri nerve
– Za dobro raspoloženje
– Protiv napetosti i zabrinutosti
– Da otjera depresiju

PROTIV ZABRINUTOSTI
Litar alkohola (40%)
50g usitnjenog korijena odoljena
Alkohol sipajte u staklenu flašu, dodajte odoljen i zatvorite. Poslije 10 dana procijedite, tinkturu sipajte u nekoliko manjih flaša i čuvajte na tamnom i hladnom mjestu. Uzimajte jednom dnevno po 50 – 55 kapi na kocki šećera, najduže tri sedmice, pa napravite jednomjesečnu pauzu.

SAVJET PLUS
Trudnice i mlađi od 12 godina ne bi trebalo da uzimaju preparate odoljena, a oni sa niskim pritiskom ili oboljeli od hipoglikemije količinu bi trebalo da dogovore sa ljekarom.

Celer
Korijen ove biljke, stručnjaci su odavno svrstali među najbolje „borce“ protiv umora i neraspoloženja, jer kako tvrde „budi organizam“. Odličan je izvor vitamina K, C, B1, B2 i B6, kalijuma, folne kiseline i vlakana. Sadrži i molibden, mangan, kalcijum, magnezijum, fosfor, gvožđe i triptofan, a u 100 grama celera ima i oko 35 miligrama blagotvornog natrijumovog kompleksa.
Koristi se:
– Protiv neraspoloženja
– Da podstakne rad željeza i razbudi organizam
– Za bolju krvnu sliku
– Protiv loše cirkulacije
– Da umiri nervnu napetost
PODIGNITE RASPOLOŽENJE
 2 korijena celera
 2 nakisele jabuke
 100 g sjeckanih oraha
 2 dl kisele pavlake
 Limun
 Malo senfa,
 So.
Celer i jabuke ogulite i sitno izrendajte. Dodajte orahe, pavlaku, limunov sok, senf i so, izmiješajte i ostavite da se ohladi u frižideru.
Jagorčevina
Jaglika, kako još nazivaju ovu biljku, provjereni je i tradicionalni lijek protiv umora. Obiluje vitaminom C i saponozidima, a sadrži i mnogo karotina, enzima, mineralnih soli i esencijalnih kiselina.
Koriste se:
– Protiv hronične iscrpljenosti
– Za bolje raspoloženje
– Da vrati energiju
– Za liječenje glavobolja i migrene
– Da otjera nesanicu
VRATITE ENERGIJU
 50 g cvjetova jagorčevine
 50 g izdanaka zovinih listova
 15 g koprive
 15 g korjena maslačka
Kašiku mješavine prelijte sa dva decilitra proključale vode, poklopite i poslije tri minute procijedite. Čaj pripremajte i pijte tri puta dnevno.
Matičnjak
Zbog prepoznatljivog, prijatnog mirisa koji podsjeća na limun poznat je i pod imenom limun trava. U antičko doba listovi matičnjaka korišćeni su kao osvježivač prosotra, a zbog ljekovitih osobina prvi su počeli da ih koriste Arapi – pripremali su čaj koji je smanjivao napetost i depresiju. Listovi matičnjaka bogati su etarskim uljem, vitaminom C i gorkim materijama, a sadrže i malo tanina.
Koriste se:
– Da osvježi i razgali
– Protiv napetosti i depresije
– Za liječenje nesanice
OTJERAJTE DEPRESIJU
 20 g matičnjaka
 20 g nane
 20 g cvijeta kamilice
 20 g hmelja
 20 g korijena odoljena
Kašiku mješavine prelijte sa dva decilitra prokuhane vode, odmah poklopite, poslije tri sata procijedite i popijte poslije obroka, gutljaj po gutljaj.

(aura.ba)