„SOLARNA DJECA“ NAKON ZALASKA SUNCA PADAJU U VEGETATIVNO STANJE!

Otac Mohammad kaže da su njegovi sinovi, devetogodišnji Abdul Rashid i trinaestogodišnji Shoaib Ahmed, preko dana sasvim normalna i aktivna djeca, ali čim padne mrak, obojica braće upadnu u vegetativno stanje, i potpuno su paralizovana do idućeg jutra, kada ih sunčeve zrake ponovo vraćaju u život.  Dječake je pregledao veliki broj doktora i stručnjaka koji nemaju pojma šta ih je moglo pretvoriti u takozvanu „Solarnu djecu“ Pakistana.

 NJIHOVI RODITELJI SU BLISKI ROĐACI!

solarna djeca1

Shoaib i njegov brat žive u selu Balochistanu, planinskom području na granici između Pakistana i Afganistana. Njihov otac, Mohammad Hashim kaže da su dječaci rođeni sa ovom misterioznom bolesti, a komšije su im dali ovaj naizgled odgovarajući nadimak, jer vjeruju da braća životnu energiju primaju preko Sunca, a navečer je potpuno izgube. Mohammad ima još troje djece, dvije djevojčice i jednogodišnjeg dječaka, ali oni nemaju nikakvih zdravstvenih problema.

Porodica je siromašna, pa otac dječacima nikada nije mogao priuštiti odgovarajući i detaljan ljekarski pregled. Pored toga, roditelji dječaka su prvi rođaci, pa ih ostali stanovnici sela krive za „prokletstvo“ njihove djece. Srećom, mediji su saznali za njihov neobični slučaj.

Medijska kuća Dunya News je platila dječacima put na mikrobiološki Univerzitet u Punjabu, a zatim na Medicinski institut nauka u Islamabadu, gdje su im doktori dali lijekove za njihove simptome, koji su im olakšali stanje.

 

 JEDINSTVEN SLUČAJ U SVIJETU!

Ipak, uzrok nastupanja paralize kretanja i govora nakon zalaska Sunca, i dalje ostaje misterija. Nakon što je utvrdio da se radi o jedinstvenom slučaju, dr. Javed Akram sa pakistanskog Medicinskog univerziteta je odlučio provesti istraživački projekat koji će obuhvatiti sve članove njegovog osoblja.

solarna djeca2

Dvadeset i sedam medicinskih stručnjaka i trinaest ostalih,koji su pregledali dječake, ispitali su preko 200 uzoraka krvi, i DNK testova, čije su rezultate poslali na Mayo kliniku, medicinski institut John Hopkins i Guys bolnicu, u Londonu.

Jedan nalaz je pokazao da se poremećaj aktivira zavisno od doba dana, jer su dječaci bili aktivni i kada je oblačno, ali i u mračnim sobama. Pored toga, lokalni dužnosnici su se odlučili na uzimanje uzoraka vode i testiranje tla, u selu gdje dječaci žive.

 

MEDICINA NEMA KONKRETAN ODGOVOR!

Dakle, šta uzrokuje ovaj misteriozni poremećaj koji Shoaiba i Rashida šalje u komu po zalasku Sunca? Poznati su slučajevi nasljedne periodične paralize, gdje osoba doživljava privremenu slabost mišića koja može potrajati i čitav dan. Ovi slučajevi se dovode u vezu sa nedovoljnom razinom kalija u organizmu.

Druga, mnogo ozbiljnija periodična paraliza je Andersen-Tawil sindrom, koja zaustavlja ritam srca. Ipak, stručnjaci ne vjeruju da je to prava dijagnoza za „Solarnu braću“.

Stanje ovih dječaka i danas ostaje medicinski misterij, ali porodica se nada da će buduća testiranja dati bolje odgovore.

(aura.ba/arhiva magazina Aura)