Sokratsko roditeljstvo ili kako naučiti djecu da misle svojom glavom

Sokrat je rekao da ne može nikoga ničemu da nauči već da samo može da natjera ljude da misle. Vodeći se ovim, Lori Grej, pravnica i advokat za dječija prava osmislila je vodič za roditelje.

Ovo je pet osnovnih pravila sokratskog roditeljstva.

1. Postavljajte pitanja
Kad djetetu čitate priču, važno je i da njega uključite u dijalog. Ne čitajte samo zbog sadržaja, već postavljajte otvorena pitanja i slušajte šta vam dijete kaže. Na primjer, pitajte ga „Šta ti se svidjelo…?“ ili „Šta bi ti uradio…?“ Djeca su prirodno znatiželjna i kreativna i zato roditelji moraju da ohrabruju njihovu radoznalost i želju za istraživanjem.

2. Slušajte šta vam govore
Dajte djetetu vremena da odgovori na vaše pitanje. Njegov odgovor ne procjenjujte kao dobar ili loš, ispravan ili pogrešan, jer djeca moraju da znaju da ih vidimo i čujemo. Zajedno radite na tome da prepoznate osjećanja i motive koje proživljavaju likovi iz priče koju čitate. Takav pristup osnažuje djecu da prepoznaju i svoja osjećanja i da počnu da žive sa više samosvijesti.

3. Igrajte se rješavajući pitalice
Zagonetke i pitalice za djecu su odličan način da kvalitetno provedete vrijeme zajedno i da se zabavite, ali i da ih podstaknete da misle svojom glavom. Nije bitno da li će tačno odgovoriti, već da imaju što više dobrih ideja. Mališani do pet godina obožavaju zagonetke o životinjama, dok one malo starije više zanimaju brojke.

4. Prihvatite ih onakve kakve jesu
Niko nije savršen, pa tako niste ni vi, ni vaše dijete. Ne pokušavajte da ga stavite u kalup ponašanja koji vama odgovara. Kad dijete napravi propust, ne reagujte burno jer ćete izgubiti bliskost s njim. Umjesto toga, razgovarajte i dopustite prvo njemu da kaže šta misli i kako bi ono riješilo taj problem. Djeca moraju da se osjećaju sigurno i povezano sa svojim porodicama.

5. Vjerujte im
Ako stalno provjeravate djecu i ispitujete ih o svemu do najsitnijih detalja, šaljete i poruku da im ne vjerujete. To kod djece stvara osjećaj nesigurnosti i zato je važno da uvažavate dječji izbor i mišljenje.

Poštujte njihovu privatnost, a ako želite povremeno da im provjeravate mobilni telefon, obavijestite ih o tome i ustanovite to kao pravilo. Povjerenjem u sebe kao u dobrog roditelja i u djete, koje kao i svi mi želi da bude prihvaćeno, izgradiće lijep i blizak odnos.

error: Content is protected !!