Šokantno: Kako Coca Cola utječe na naš organizam i koje su njene neobične osobine, ima ih i dobrih!

Nevjerovatno je, kako na tijelo utječe Coca – Cola. Odmah nakon konzumiranja jedne čaše Coca – Cole, dešavaju se mnoge reakcije:

Odmah nakon ispijanja: Velika količina šećera (čaša Coca – Cole  sadrži 10 čajnih kašikica šećera) je za naše tijelo pravi šok. Razlog, zašto ne osjećamo mučninu od prevelike količine šećera je – fosforna kiselina, koju sardrži ovo piće. Zajedno sa ugljikovim dioksidom stvara oštar i svjež ukus.

Nakon 20 minuta: Nivo insulina u krvi se jako poveća, jetra počinje šećer pretvarati u tjelesnu mast.

Nakon 40 minuta: Absorbirao se je sav kofein, zato se naše zjenice šire, osjećamo se jače budni. Krvni pritisak je povišen, jetra je u krv ispustila prekomjernu količinu šećera.

Nakon 45 minuta: U tijelu je povećan nivo dopamina, koji na mozak deluje tako, da stvara ugodan osjećaj. To nas ‘nagradi’ za konzumiranje velike energijske vrijednosti. I heroin, između ostalih, poveća nivo dopamina nakon čega želimo ponoviti taj osjećaj, tako dolazi do zavisnosti od droge.

Nakon jednog sata: Fosforna kiselina nasbe veže kalcijum, magnezijum i cink, iz našeg  probavnog trakta i pospešuje metabolizam. Iz tijela zato izlučujemo puno mineralnih tvari.

Nakon više od jednog sata: Nastupa laksativni učinak pića, izgubili smo obilje: kalcijuma, magnezijuma i cinka. Sva voda, koju smo popili s Coca – Colom, se izlučuje iz tijela. Opet smo žedni, a biološko sjećanje na ugođaj koji je aktivirao povećani nivo dopamina u mozgu, tjera nas da ponovo pijemo isto piće.

NEOBIČNO KORISNE OSOBINE COCA – COLE

Coca – Cola je korisna samo ako je ne pijemo. S njom možemo:
– odstraniti fleke s odjeće, fleku prije pranja speremo s Coca – Colom,

– odvojimo zahrđale vijke (ovijemo ih  krpom, prepojenom s Coca – Colom i ostavimo neko vrijeme, da piće počne djelovati),

– očistimo hrđu sa metalnih predmeta,

– indijski seljaci je upotrebljavaju kao pesticid, jer je jeftinija i učinkovitija.

/Izvor: Moski.si/Prijevod za Aura.ba: A. D./