Sok od višnje navlači san na oči i kod okorjelih nespavača

Od ranije je poznato da višnjin sok umanjuje upalu i oksidativni stres uzrokovane prekomjernim treniranjem kod zdravih odraslih osoba, a u novijim istraživanjima o utjecaju na spavanje postavljene su dvije teorije.

Ljudi koji pate od nesanice znaju koliko to stresno može biti. Iako postoje lijekovi protiv toga, mnogi se boje navikavanja na ‘uspavljivače’, pa se okreću alternativnim metodama. Uz dva poznata prirodna lijeka za zdrav san, valeriana i melatonina, sada postoji i treći – sok od višnje.

Sok od višnje

Od ranije je poznato da višnjin sok umanjuje upalu i oksidativni stres uzrokovane prekomjernim treniranjem kod zdravih odraslih osoba, a u novijim istraživanjima o utjecaju na spavanje postavljene su dvije teorije. Prva, da osoba jednostavno reagira na melatonin iz voća, a druga usko povezuje upalu mišića i izostanak sna, pri čemu sve što ublažava upalu pomaže snu.

U istraživanju znanstvenika s Rochester Medical Center sveučilišta, piše Fyiliving, 15 ispitanika koji su patili od kronične nesanice pilo je sok od višnje i placebo na promjenjivoj bazi kroz osam tjedana. Oni koji su pili sok budili su se rjeđe tijekom noći od ostalih. Blagotvoran učinak soka na san je dokazan, ali nije primijećeno da je pri tome umanjeno i vrijeme potrebno da pacijent zaspe.

Nedostaci studije su veličina ispitane grupe, korištenje samo jedne formule soka, pri čemu nije ispitana drugačija koncentracija ili količina soka i utjecaj istoga, te nepravilna metoda mjerenja sna.