Sok od višanja je slatki spas za vaše zdravlje (Recept)

Ukoliko želite da u kući imate zdrav napitak jednostavan za pravljenje, predlažemo vam sljedeći recept za sok od višanja u kom nije potrebno dodavati konzervanse i kuhati ga.

Sok od višanja se može naći u gotovo svakoj kući i recept za njega postoji odavno. U njega se po ukusu moźe dodati i kisela voda kako bi se razblažio. Postoji mnogo recepata, ali sljedeći je vrlo jednostavan i nema kuhanja.

Potrebno vam je 3kg višanja, 1,5 l vode, 40 gr limuntusa, 1,5g šećera (koliko litara tečnosti – toliko kilograma šećera). Očistite višnje i operite ih, a zatim ih stavite u veću posudu. Pospite ih limuntusom i dodajte vode. Izgnječite ih dobro rukama da bi se svaka koštica odvojila od mesa.

Ostavite ih da odstoje 24h a zatim ih iscijedite. Ako upadne i nešto mesa u sok ostavite ga jer to čini ukus boljim. Izmjerite koliko ste soka dobili i dodajte istu toliku količinu sećera (za dvije litre soka, dva kilograma šećera).

Ne možete unaprijed znati koliko će biti soka tako da je ovaj korak bitan. Nakon dodavanja šećera bitno je miješati sve dok se on ne istopi. Ako ima više šećera miješajte nekoliko puta u toku dana. Nakon što se sve istopi, sipajte sok u flaše.