Sojino mlijeko štiti od raka, čuva srce, krve sudove…

Kokosovo, bademovo, sojino – na tržištu je mnogo alternativa za kravlje mlijeko. Ali koja je najbolja?

Nova studija Mekgil univerziteta pokazuje da je to mlijeko od soje. U studiji su, naime, istraživane karakteristike četiri najčešće zamjene za mlijeko – kokosovo, sojino, bademovo i rižino.

Sojino mlijeko, uprkos tome što ga mnogi zbog pomalo otužnog ukusa ne vole, pobjednik je jer ima najviše izoflavona, sastojaka koji su važni u borbi protiv raka.

Mlijeko od badema ima zdrave masne kiseline, koje su važne u smanjivanju lošeg holesterola, ali mu fale drugi hranljivi sastojci.

Napitak od riže ima mnogo ugljenih hidrata, a malo hranljivih sastojaka, dok kokosovo mlijeko koje je popularno u Aziji, pomaže u smanjenju lošeg holesterola, ali nema proteina i napravljeno je mahom od masti. Osim toga, hranljive vrijednosti mu se smanjuju ako stoji više od dva mjeseca.

Naučnici kažu da je kravlje mlijeko najbolje i najkompletnije piće jer ima i proteine i ugljene hidrate i masti.

Netolerancija na laktozu koja se događa zbog nedostatka enzima katoze u digestivnom traktu pogađa 15-75 odsto odraslih, a najviše pate Azijati i američki starosjedioci.