Soda bikarbona i limun štete zubima, ali ovaj začin ih bezbolno izbjeljuje!

Credit line: Profimedia, Alamy

Ovaj azijski začin ima brojna antiseptička i antibakterijska svojstva, pa je zadnjih godina hit u kozmetičkoj industriji

Za razliku od nekih drugih prirodnih sastojaka kurkuma ne oštećuje zubnu caklinu i zato je stručnjaci preporučuju kao prirodni izbjeljivač zuba!

Naime, dokazano je da soda bikarbona može izbjeliti zube no pri tome postoji opasnost da ošteti zubnu caklinu i da zubi postanu osjetljivi. Isto tako, sok limuna je kiseo što može štetno utjecati na bjelinu i stvoriti mrlje na zubima, a sličan problem ima i jabučni ocat.

Ako odaberete kurkumu, ne morate se brinuti zbog tih tegoba. Kurkuma, naime, nema kiseli pH u ustima i ne djeluje abrazivno, ali prve rezultate videt ćete tek nakon tjedan dana korištenja. Kurkuma ima i antiseptička i antibakterijska svojstva, pa je ajurvedski liječnici koriste za dezinfekciju rana i opeklina, a budući da potiče i regulira probavu, ovaj je začin omiljen među ženama koje žele izgubiti višak kilograma.

Osim toga, njezin protuupalni učinak smanjuje upale desni, uklanja neugodan zadah iz usna te sprečava rast bakterija i pomaže kod ostalih bolesti usne šupljine!