Snižava pritisak, čuva srce, a kilogrami nestaju: OVO SU BLAGODETI ČAJA OD BIBERA!

Da li ste znali da čaj od mljevenog kajenskog bibera sprječava gojaznost i normalizuje krvni pritisak?

Glavna prednost ovog ljutog začina jeste što sadrži veliku količinu zdravih supstanci kao što je kapsaicin. Oni koji su pristalice prirodnog liječenja kažu da ovaj čaj kada mu se dodaju svjež limun i med stimuliše probavni sistem, štiti od prehlada i kardiovaskularnih bolesti, ali i pomaže gubitak kilograma.

Jedan od najpopularnijih začina u azijskoj kuhinji je kajenski biber. U poređenju sa crnom ili crvenom paprikom, kod nas se ne koristi tako često. Kajenski biber ima varljivo blagu aromu i ukus koji vari. Nije tako teško uzgajati ovu kulturu na svojoj lokaciji, samo treba da se pridržavate osnovnih suptilnosti uzgajanja ove biljke.

Istraživanja pokazuju da se kapsaicin bori protiv upala i sagorijeva masnoće, a evo kod kojih stanja još pomaže: poboljšava krvni pritisak i cirkulaciju, štiti od srčanih tegoba, ima analgetički efekat, ublažava simptome kašlja i prehlade i upale grla, daje energiju, pospješuje rast kose, čisti organizam

Kako napraviti čaj od kajenskog bibera?
Sipajte 1/4 kašičice mljevenog kajenskog bibera u šolju sa ključalom vodom. Miješajte da se biber otopi. Iscijedite sok pola limuna i zasladite kašikom meda. Pokrijte i ostavite da odstoji nekoliko minuta.

Da biste pojačali efekat ovog čaja, dodajte sastojke koji imaju protivupalna svojstva poput đumbira i kurkume. Ovaj čaj je najbolje piti polako.