Snaga parnih kupki: Uronite u carstvo zdravlja i mirisa

Nekad su ih koristile naše bake, a bivša prva francuska dama Carla Bruni, koja i dalje oduševljava svojom mladenačkom ljepotom, poziva se na njihova magična svojstva. Riječ je o parnim kupkama, a još su naše bake znale da ništa ne čisti lice, ali i umiruje dušu kao parna kupka za lice napravljena kod kuće.

Kupku za lice gledajte i kao ono što Amerikanci zovu ‘me time’, odnosno vrijeme za sebe, a gdje ćete se bolje opustiti nego same u svom domu. Dakle, imajte na umu da ovim tretmanom činite tri stvari odjednom: 1. Čistite svoju kožu, 2. Opuštate se i 3. Potičete cirkulaciju.

Šta tačno radi ta magična parna kupka? Kao prvo, od nje će vam koža biti glatka i mekana te će dobiti zdravo rumenilo i sjaj. O tome da ćete pročistiti pore te se riješiti mitesera, prištića, neželjenog sjaja i suvišne masnoće da i ne govorimo. Usput ćete reći zbogom svih ostacima dekorativne kozmetike koji su se ‘uvukli’ u vaše lice te ćete umiriti svoju kožu i spriječiti moguće upalne procese u nastajanju.

Ono što je također odlično kod ovih kupku je to što ne zahtijevaju mnogo vremena, priprema, ali i novaca. Sve što vam treba su zapravo 10 minuta jednom tjedno i sastojci koje već imate u svojoj kuhinji. Naravno, trebat će vam i kakav lončić, odnosno posuda za koju je iznimno bitno da se ne koristi u druge svrhe. Neka to bude posuda od otprilike 2 litre i neka bude plitka kako bi vam cijela glava stala iznad nje. Uz nju trebat će vam i peškir koji u potpunosti prekriva glavu te je dovoljno gust da sprječava prodiranje zraka izvana.

Obavezno zavežite kosu, odaberite svoje najdraže bilje i uronite u ovo carstvo mirisa. Što se tiče samog bilja, standardna procedura naših baka bila je da na 2 litre vode ide jedna supena kašika bilja, dok je izbor bilja tada ovisio, a i dalje ovisi o potrebama kože, ali i preferenciji mirisa.

Normalna koža će tako voljeti kamilicu, mentu, lipu, lavandu i neven, suha će pak obožavati bazgu, djetelinu i peršin. Masnu će kožu oduševiti stolisnik, kadulja, geranijum, matičnjak, koži sklonoj aknama prijat će ružmarin, bosiljak,eukaliptus, bazga, komorač i maslačak, dok će onoj osjetljivoj najviše odgovarati različak, kopriva te ružine latice.