Snaga kletve: Dabogda imao, pa nemao!

Jedna jevrejska kletva kaže “Dabogda imao, pa nemao”. Samo oni koji su to osjetili na svojoj koži svjesni su težine te kletve i znaju kakav je to osjećaj. Rizični i haram poslovi, te različite ovisnosti miljarderima se obiju o glavu naglim padom iz poslovnih visina.  Historija je puna ljudi koji su se na brzinu obogatili, ali još brže propali. Među najpoznatijima su treći i osamnaesti američki predsjednici Tomas Džeferson i Ulises S. Grant, ikona Divljeg zapada Bafalo Bil Kodi pa čak i svjetski poznati pisac Mark Tven.

 

Lista nekadašnjih bogataša koji su bankrotirali, ili bolje rečeno spiskali milionske svote, svakim danom je sve duža. Na njoj se nalazi velik broj bivših sportskih i estradnih zvijezda od boksera Džordža Foremana preko Majk Tajsona pa sve do nekadašnjeg kralja popa Majkla Džeksona koji je morao prodati svoje najvrijednije bogatstvo – prava na pjesme Bitlsa – kako bi dobio kredit na 270 miliona američkih dolara i zaustavio pokretanje bankrota.

Iako poznate osobe iz šou biza i njihov neslavan kraj zanimaju čitatelje, puno je veći broj običnih (ne)sretnika koji su dobili na lutriji milionske džekpotove, svoju su “sreću” potrošili na građenje kuća iz snova, ili su dobivene milione utrošili na tulume, alkohol i drogu.

Piće i investicije

Najpoznatiji u Evropi je Nijemac Lotar Kuzidlovski, bolje znan kao “loto Lothar”, koji je na državnoj lutriji 1994. godine dobio dva miliona eura. Čim je primio ček počeo je kupovati skupe sportske automobile, preselio na Majorku gdje je organizirao velike pijanke.

U manje od pet godina uspio je potrošiti sav dobitak do zadnjeg novčića i ubiti se konstantim svakodnevnim pijanstvima. S time da je dugogodišnju suprugu ostavio kod kuće i nije joj dao ni eura od džekpota iako je ona pokušala i sudskim putem izboriti pravo na polovinu dobitka.

Među propalim milionerima posebno je interesantna priča o Vilijam “Bafalo Bilu” Kodiju. On je na prijelazu s 19. u 20. stoljeće uspio na svojem svjetski poznatom “Vajld Vest Šou” zaraditi današnjih oko 30 miliona dolara. Jedna od prvih finansijskih kriza 1907. godine potpuno je uništila njega i njegovu predstavu tako da deset godina kasnije, kad je umro, nije ostavio novca ni za vlastiti sprovod.

Njegov savremenik Mark Tven potrošio je pak oko četiri miliona dolara u razvijanje suludih izuma, a bio je i poznat kao ljubitelj sumnjivih investicija koje su ga dovele na rub bankrota od kojeg se spasio ugovorom o seriji predavanja diljem Sjedinjenih Država.

Od savremenih propalih milionera danas je najpoznatiji Majk Tajson koji se uspio u svojoj bokserskoj karijeri zaraditi na šakama nevjerovatnih 400 miliona dolara da bi danas, poslije služenja nekoliko zatvorskih kazni zbog silovanja i fizičkog napada, bio poput crkvenog miša pa ponovo ulazi u ring sa sve nepoznatijim borcima.

Popis propalih američkih zabavljača je poprilično dugačak, a na njemu se osim prije spomenutih nalaze Debi Rejnolds, Doroti Hamil, nekada poznati reper MC Hemer, ali ima i političara poput Orina Heča, senatora iz Utaha koji se čak našao na sudu pod optužbom da je bankrotom izbjegnuo ličnu odgovornost za finansijsku propast.

Propalih bogataša ima i među poslovnim ljudima. Prema istraživanju provedenom u Americi najveći broj bankrotiranih je u redovima niže srednje klase sa srednjoškolskim obrazovanjem koji se na rubu propasti nalazi zbog prevelikih dugova na karticama, a bez svega se obično nađu jer su izgubili posao i/li zbog bolesti, a izgubiti zdravlje u Sjedinjenim Državama je jako skupo.

Među propalim milionerima ima, jasno, i poduzetnika. Na primjer, medijski mag Vilijam Randolf Herst, po kojemu je snimljen Građanin Kane, našao se na rubu bankrota krajem 1930.-ih, te Džon DeLorejn poduzetnik iz Detorita koji je stvorio sportski automobil koji je nosio njegovo ime, a proslavio ga je film “Povratak u budućnost”. On je, naime, 1999. godine podnio zahtjev za bankrotom zbog velikih financijskih i zakonskih problema u kojima se našao.

Osim pogrešnih ulaganja najčešći razlog za finansijsku propast je život na dug, odnosno kredit. Za taj slučaj je najprimjerenije spomenuti slučaj utemeljitelja informatičke kompanije Oracle Leri Elison koji je radije posuđivao novac od banaka negoli prodao dionice svoje kompanije koje prema sadašnjim cijenama vrijede 17,6 milijardi dolara.

Iako Elison nije bio niti blizu bankrota, posuđivanjem novaca za kupovine jahte od 300 miliona, za godišnje troškove 20 miliona da bi 2001. bankama diljem Amerike dugovao čak 1,2 milijarde. Tako da je na kraju dospio na sud i ipak morao prodati dio dionica Oraclea, ali vrijednost njegove kompanije toliko je velika da je potrošenih milijardi i nešto sitno tek bili manja neugodnost.

Nagrade i grijesi boksera Džordža Formana

 

Ima među propalim bogatašima i pozitivnih priča. Tako je bivši najstariji svjetski prvak u teškoj kategoriji Džordž Forman uspio propasti, ali se i poput feniksa vratiti među milionere. On je, naime, sredinom 1980.-ih uspio potrošiti zarađenih desetak miliona dolara i dovesti svoju porodicu na rub siromaštva. Strah za budućnost natjerala ga je na povratak u ring. Poslije desetak borbi uspio si je osigurati meč za šampionsku titulu protiv Majkla Morera.

Postavši svjetskim prvakom, Forman je zainteresirao brojne ulagače koji su njegov “revival” vidjeli kao odličnu priliku za investiranje. “Veliki Džordž” je tako uspio prodati svoj lik i djelo proizvođaču roštilja za 137,5 milijuna dolara u gotovini, ali i dionicama tvrtke. Danas je roštilj s njegovim imenom “Džordž Foremans Lean Mean Fat-Reducing Grill Machine” najprodavaniji u Sjedinjenim Državama putem TV prodaje, a Foreman ima “flotilu” skupih automobila, kolekciju satova, dvije kuće, ranč u Teksasu i ljetnikovac na karipskom otoku Sveta Lucija.