SMRTONOSNA BOLEST STIŽE I KOD NAS: Ljudi, pažnja, PRENOSE JE PSI!

cuko-620x330Kožna zarazna bolest lajšmanioza – Cutaneous leishmaniasis, koja se proširila Sirijom i Bliskim istokom, prijeti i Srbiji ako već nije stigla kaže za Telegraf prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog.

Ova bolest, čiji su glavni prenosioci psi, a zatim muhe i krpelji, i koja na oboljelima izaziva otvorene rane, krvarenje iz nosa, teško gutanje i disanje već je, prema riječima našeg sagovornika, dijagnostikovana u Makedoniji i Crnoj Gori.

– Ako već nije došla, doći će. Ta činjenica apsolutno stoji. Ona se širi, uglavnom, preko domaćih životinja, prije svega, psima koji su rezervoar lajšmanioze. Dakle, radi se o bolesti kojom se bave veterinari. S obzirom na to da imamo potvrđeno njeno prisustvo u Makedoniji i Crnoj Gori, i ako još imamo ljude koji su oboljeli u tim zemljama, onda je svaka priča o tome da li ćemo je imati suvišna – kaže prof. dr Tiodorović.

Naš sagovornik objašnjava da su psi glavni rezervoar ove zarazne bolesti, kao i da je mogu prenijeti muhe i drugi insekti koji borave na njima.

– To znači da je mogu prenijeti i krpelji, ali glavni put prenošenja je sa pasa na ljude. Ne prenosi se sa čovjeka na čovjeka. Može samo teoretski putem krvi, odnosno putem transfuzije. Lajšmanioza se liječi, ali vrlo teško – objašnjava prof. dr Tiodorović.

Pored Sirije, bolest se proširila i na Tursku, Jordan i Liban. Prof. Tiodorović kaže da je u Turskoj zabilježen povećan broj oboljelih “zahvaljujući” migrantima, pogotovo iz Sirije, gdje je ona veoma rasprostranjena.