Smrt vreba iz ovoj jezera; ljepotom mami, ali truje!

Ovo je samo još jedna u nizu tužnih priča o tome koliki neprijatelj prirode čovjek može da bude. U njemu Risu ralože radioaktivni otpad


Jezero Karačaj koje se nalazi u Južnom Uralu, poznato je od 18. vijeka, a iako izgleda prelijepo, jedno je od najzagađenijih mjesta na planeti. Pristup ovom jezeru je zabranjen, pa na kupanje, sunčanje, pecanje i ostale aktivnosti ovdje možete slobodno da zaboravite.

Najgora situacija dogodila se devedesetih godina 20. vijeka, kada je samo sat vremena stajanja na obali moglo da vas ubije jer biste primili smrtonosnu dozu rendgenskog zračenja.

Zašto je ovo jezero toliko opasno?

Industrijsko postrojenje “Majak”, jedan od najvećih nuklearnih objekata u SSSR, počelo je 1951. sa skladištenjem radiokativnog otpada u jezeru. U njemu se vremenom skupilo toliko opasnog taloga, da je njegova voda imala nivo zagađenja od 120 miliona kirija. Poređenja radi, nivo radijacije nakon najpoznatije nuklearne nesreće, u Černobilju, iznosio je upola manje.

U okolnim mjestima i dalje žive stanovnici koji ne žele da napuste svoje domove, pa još udišu kontaminiranu prašinu i piju zagađenu vodu, uprkos tome što se ne približavaju jezeru.

Novinari danas mogu da posjete jezero, ali moraju da izdejstvuju razne dozvole. Jezero je danas zatrpano betonom, koji drži radioaktivni talog dalje od obale.

Vremenom će se dodavati novi slojevi šljunka i zemlje, dok se jezero ne “zakopa”, a ovo je samo još jedna u nizu tužnih priča o tome koliki neprijatelj prirode čovjek može da bude.