Smrt Johna Lennona, legendarnog rok muzičara, aktuelna i skoro četiri decenije kasnije: ASTRO REKONSTRUKCIJA LENNONOVOG UBISTVA

Piše: Miloš Tomić, astrolog (065 256 040; [email protected])

Zvanična istraga o tome šta se stvarno dogodilo, nikada nije vođena. Suđenja i vještačenja, kao ni rekonstrukcije ubistva, nikada nije bilo. Zašto? Zato što je ubica, Mark Dejvid Čapman, odmah priznao da je on to počinio. Čak i ako neki forenzički dokazi to ne potvrđuju, a izjave navodnih očevidaca su dovedene u pitanje kao nepouzdane, odnosno kao moguće namještene. Ipak, niko još nije tražio reviziju. Naravno, zbog kremacije tijela, ni obdukcija ne bi bila moguća.

08. decembra 2017. navršit će se 37 godina od smrti Johna Lennona, legendarnog pjevača, tekstopisca i kompozitora britanske rock grupe Beatles. Njegova kreativna karijera je sadržala i epizode u kojima se može opisati kao politički aktivista, umjetnik, glumac i pisac. (Što možemo pripisati njegovom hirovitom Mjesecu u Vodoliji u recepciji sa Saturnom i Uranom u Biku. Imati ludu ideju – Mjesec/Uran i provesti je u djelo – Mjesec/Saturn. Mjesec u Vodoliji je uvijek humanista, vizionar, ekscentrik…).

Bio je dio Lenon-McCartney tima koji je veoma utjecao na razvoj rok muzike. Postao je muzička ikona dvadesetog vijeka, a njegove pjesme su rangirane među najbolje i najslušanije pjesme dvadesetog vijeka. (Ascendent u Ovnu – pionir, začetnik, Mjesec u Vodoliji – revolucionar i vizionar, MC u Jarcu, Saturn u konjunkciji sa Jupiterom i Uranom u Biku – slava, ugled i čast koji traju dugo i poslije smrti).

Najpoznatije pjesme iz solo karijere su mu Imagine (Mjesec u Vodoliji), Jealous Guy (Mars u Vagi), Give Peace A Chance (Sunce u Vagi).

Postao je muzička ikona, a njegove pjesme su rangirane među najbolje i najslušanije pjesme dvadesetog vijeka

Smrt Johna Lennona

8. decembra 1980. godine, u 22:50, John Lennon je upucan revolverom ispred zgrade The Dakota, gdje je živio, vraćajući se sa suprugom Yoko Ono iz studija gdje su snimali materijal za novi album. Počinilac je identifikovan kao Mark David Chapman. On je ranije istog dana, oko 17:00h, čekao Lennona ispred zgrade The Dakota zajedno sa grupom obožavatelja. Lennon mu je dao autogram. Tom prilikom je napravljena posljednja fotografija Johna Lennona, jer je jedan od obožavatelja, amaterski fotograf Paul Goresh, uslikao momenat kada daje autogram svom ubici Chapmanu.

Prema izjavama svjedoka, Chapman je čekao Lennona i Ono u sjenci prolaza u obližnje dvorište. Kada su njih dvoje izašli iz taksija i uputili se prema ulaznim vratima, Chapman je dozvao Lennona. Potom je ispalio pet metaka, od kojih su četiri pogodila Lennona u tijelo. Lennon je napravio nekoliko koraka, pao na koljena i izustio svoje posljednje riječi: ,,Upucan sam”.

Pogledajmo astrološke pokazatelje za ovakav razvoj događaja.

Mjesec, kao nosilac događaja, se nalazio na 5* Jarca, na Lennonovom vrhu neba (vijest o njegovoj smrti postala je udarna tema u narednim danima)

Ujedinjeni vladar I (život) i VIII (smrt) polja je Mars u Vagi (u izgonu), do Rahua, iza leđa Suncu (u padu), svi u 07. znaku od Ascendenta.  Na početku Marsovog ciklusa (nakon 40. rođendana), u večernjim satima (Sunce je ispod horizonta), pri povratku s posla (Sunce je vladar VI kuće – radno mjesto), kolebljivi muškarac (Mars u Vagi), vođen zlom namjerom (Rahu konjunkcija Mars), napada s leđa (Mars iza Sunca), ispaljuje 5 metaka (Mars sekstil Pluton, vladari VIII polja u Škorpiji, a Škorpija/Pluton se uvijek vezuje za broj 5).

Slaba životna sila

Debilitiran Mars u Vagi ukazuje na premišljanje ubice, te nekoliko pokušaja napada koji nisu realizovani do kraja (Mars sekstil Pluton ipak donosi istrajanost u namjeri). S druge strane, Sunce u padu nosi slabu životnu silu, Lennon je do dolaska u bolnicu izgubio oko 80% krvi i preminuo prije nego što su ljekari mogli išta da učine.

Tranziti u trenutku smrti ukazuju na isto. Mjesec, kao nosilac događaja, se nalazio na 5* Jarca, na Lennonovom vrhu neba (vijest o njegovoj smrti postala je udarna tema u narednim danima). Tranzitni Mars iz znaka Jarca kvadrira Ascendent, Sunce, Rahua i svoju natalnu poziciju. Tranzitni Jupiter i Saturn su konjunkciji u znaku Vage na tački srednjeg rastojanja Marsa i Sunca. Zanimljivo je da je Lennon imao natalnu konjunkciju Jupitera i Saturna, ali u drugom Venerinom znaku, u Biku.

Sabijski simboli, iako često osporavani u astrologiji, mogu na neobičan način ispričati ovu priču. Pogledajmo prvo stepen Lennonovog Ascendenta.

,,19-20*  Ovna – Čovjek leži na zemlji sa presječenim vratom.” (Lennon je pogođen u predjelu vrata)

Sabijski simbol za vrh njegovog VIII polja glasi:

,,29-30* Škorpije – Čovjek pod oklopom, ima šljem na glavi i koplje u ruci.”
(Ubica Chapman je radio kao zaštitar i imao je dozvolu za nošenje oružja)

Za kraj, treba se osvrnuti i na separacionu konjunkciju Marsa i Neptuna. Posljednja stvar koju je Lennon uradio prije smrti, bila je fotografisanje (Neptun!!!) za naslovnicu časopisa sa suprugom Yoko Ono. Fotografisala ih je slavna Annie Leibovitz, još jedan Mjesec u Vodoliji.