Smokve su ključ zdravlja i dobrog raspoloženja

Iako se suhe smokve smatraju superhranom koja je dostupna tokom cijele godine, sočnost svježih plodova nemoguće je nadmašiti.


Slasno mediteransko voće na ovim se prostorima uzgaja već hiljadama godina, a njihovi mirisni plodovi preplavili su domaće pijace i prodavnice.

Smanjuje krvni pritisak
Smokve su odličan izvor kalijuma koji pomaže pri smanjenju i regulaciji krvnog pritiska. Ovaj mineral je jako slabo dostupan u hrani, ali istovremeno neophodan za normalno funkcioniranje organizma.

Pomaže kod mršavljenja
Ova sočna mediteranska voćka dobar je izvor prehrambenih vlakana, koji poboljšavaju probavu i osiguravaju sitost, tako pomažući kod mršavljenja. U 100 grama svježe smokve nalazi se svega 74 kalorije.

Ključ dobrog raspoloženja
Smokve sadrže značajnu količinu vitamina B kompleksa koji tijelu daju energiju i osiguravaju jakost mišića. Jedna od blagodati vitamina B kompleksa je i pospješivanje rada mozga i poboljšavanje raspoloženja.

Snižava šećer u krvi
Ukoliko niste znali smokvini listovi posjeduju anti-dijabetičke karakteristike, dakle snižavaju nivo šećera u krvi. Tako su neke studije pokazale da su od velike pomoći u regulaciji šećera kod osoba koji pate od dijabetesa tipa 1. Možete ih koristiti i za pripremu čajeva.

Pomaže kod bradavica
Smokve se smatraju i izvrsnim pomoćnicama kod problema s izraslinama na koži poput bradavica. Dovoljno je polovinu svježeg ploda položiti na problematično mjesto na tijelu, ostaviti preko noći i ujutro isprati vrućom vodom. Nakon toga trebali biste lakše ukloniti izrasline. Nekada je potrebno postupak ponoviti i do pet puta.

Savjet plus
Svježe smokve su veoma podložne kvarenju, pa ih valja pojesti odmah nakon kupovine, a u frižideru mogu izdržati najduže tri dana.