Smjene toplih i hladnih dana utiču na krvne sudove: KAD ZAHLADI PATI SRCE, KAD OTOPLI – VENE!

Ni zdrave osobe nisu imune na česte promjene atmosferskog pritiska i temperature, pa ljekari i njima savjetuju da obrate pažnju na “šetanje” krvnog pritiska. Kod njih pad temperature uglavnom dovodi do pojave glavobolje i napetosti, dok njen nagli porast donosi osećaj umora i bolova u mišićima i zglobovima. Ljekari kažu da su pri naglim promjenama temperature češće hipertenzivne krize, moždani i srčani udari.

Ukoliko je osoba mlađa i zdravija, i njeni kompenzatorni mehanizmi su većeg kapaciteta, pa se brže i lakše prilagođava i izraženim promjenama temperature. Promjene krvnog pritiska kraće će trajati i lakše će se stabilizovati. Kod starijih osoba sa više hroničnih bolesti kompenzatorni mehanizmi nisu tako efikasni.

Oscilacije temperature na dnevnom nivou naniže trebalo bi da se čuvaju oni sa srčanim oboljenjima. Hladnoća dovodi do stezanja krvnih sudova kako perifernih, tako i krvnih sudova koji ishranjuju srčani mišić. Stezanje perifernih krvnih sudova manifestuje se kao blijedilo, hladnoća, bolovi u nogama prilikom kretanja, a i značajno se smanjuje distanca koju bolesnik može da pređe bez bola. S druge strane, stezanje krvnih sudova srca može da bude uzrok učestalije pojave bola u grudima, pa čak može dovesti i do infarkta srca.

Doktori kažu da to važi i za osobe koje nemaju aterosklerotske plakove i suženja arterija, a još više za one koji ih imaju. Usljed hladnoće nerijetko može da dođe do kritično niskog nivoa protoka krvi kroz arteriju. Hladnoća djeluje na isti način i na krvne sudove mozga, pa može biti uzrok šloga.

U situacijama kada živa u termometru skače, najizraženije tegobe imaju pacijenti sa bolestima venskog sistema. Osobama sa proširenim venama otopljavanje donosi mnogo više problema od zahlađenja. Kod njih srazmjerno povećanju toplote dolazi do oticanja nogu, pojave bola i grčeva, zapaljenja kože i potkožnog tkiva i do češće pojave zapaljenja vena sa stvaranjem tromba.

Ovi pacijenti posebno griješe kada zbog otopljavanja odustaju od za njih najdjelotvornijeg lijeka, a to je nošenje kompresivnih čarapa. Zato bi trebalo da znaju da, bez spoljašnje kompresije, vene na nogama se izrazito prošire i prepune, pritisak krvi u njima znatno poraste. Zbog povišenog venskog pritiska, noge izraženo otiču, a može da dođe do pojave sitnih pukotina na koži usljed rastezanja, kao i do curenja limfe iz njih. U takvim slučajevima i mogućnost infekcije kože i potkožnog tkiva je velika i dodatno otežava situaciju.