Smatra se da je pravi dar prirode: ŠTA SVE LIJEČI KORIJEN BIJELOG SLJEZA?

Bijeli slez je izuzetno ljekovita biljka koja ima brojne dobrobiti po vaše zdravlje. Ova biljka je pravi dar od prirode, a posebno je važan njen korijen koji je zapravo i najljekovitiji dio biljke. Dobra stvar je što ovu biljku možete gajiti u svojoj bašti ili dvorištu, kao i u saksiji na prozorskoj dasci – ne zahtijeva posebnu njegu.

Korijen bijelog sljeza sadrži skrob, pektin, saharide, asparagin, betain, karoten, lecitin, fitosterol, minerale. Sve ovo omogućava biljci da bude izuzetno ljekovita.

Korijen bijelog sljeza ima antiinflamatorno djejstvo, pomaže u razrjeđivanju sluzi pri kašljanju, ima efekat zaštite, ubrzava regeneraciju tijela. Koristan je kod prehlade, bronhitisa, hroničnog tonzilitisa. Važno ga je uzimati čak i kada niste ništa bolesni, jer jača imunitet.

Bijeli sljez takođe pomaže u borbi protiv problema povezanih sa gastrointestinalnim traktom. Koristi se za ublažavanje tegoba kod gastritisa, čireva i u prisustvu povećane kiselosti želuca. Dokazano je da bijeli sljez pomaže i pri čišćenju organizma i sjajan je za detoksikaciju.

Još jedan benefit za zdravlje jeste da korijen bijelog sljeza snižava holesterol i da može pozitivno uticati na nivo šećera u krvi. Koristi se i za mršavljenje, jer reguliše apetit i podstiče osjećaj sitosti. Može se koristiti i za njegovanje tijela spolja, na primjer u vidu obloga – kod ujeda insekata, u prisustvu rana i opekotina. Pomažu u otklanjanju bolova u kostima i mišićima.

Korijen bijelog sljeza se koristi i u kozmetologiji, posjeduje regenerativni i hidratantni efekat na kožu, pomaže u borbi protiv iritacije i suhoće. Bijeli slez se najčešće upotrebljava u vidu čaja ili sirupa za ublažavanje kašlja.

Čaj je pogodan o za tretiranje tegoba usljed upale mokraćnih puteva, kod dijarejei upale grla, a evo kako se priprema:

Supenu kašiku isjeckanog korijena prelijte sa 200 ml prethodno prokuhane i ohlađene vode i uz povremeno mućkanje ostaviti 30-60 minuta a zatim procijediti. Više puta dnevno popijte čaj, a možete ga zasladiti i sa malo meda. Djeci dajte po jednu kašiku mlakog čaja na svaka dva sata.