Smaragdna džamija u Iranu: Kao kistalna dvorana sa zlatnim minaretima

Ova veleljepna građevina čuvena je po zlatnim minaretima, tornjevima s čijeg “balkona” mujezin poziva muslimane pet puta dnevno na molitvu. Zidovi i svodovi dekorisani su milionima staklića koji obasipaju svjetlost na sve strane.

Džamija Šah Čerag, što u prevodu znači Kralj svjetlosti, poznata je i kao smaragdna džamija i svojom veleljepnom arhitekturom oduzima dah…

U iranskom gradu Širaz, gdje je rođen jedan od najčuvenijih persijskih pjesnika Hafiz, nalazi se impresivna džamija Šah Čerag, poznata kao Smaragdna džamija ili Mauzolej kralja svjetlosti koji čuva grobove braće Ahmeda i Muhameda, piše National geographic.

Izgrađena u 12. vijeku, džamija Šah Čerag jedno je od tri najvažnija islamska hodočašća u Iranu.

Smaragdna džamija (aura.ba)

Ahmed i Muhamed, sinovi šiitskog imama Muse al-Kazima, izbjegli su u Širaz nakon što je Abasidska dinastija izvršila progon šiitskih muslimana u 10. vijeku. Prema predanju, jedan putnik uočio je u daljini jaku svjetlost i uputio se ka njoj. Kad je stigao, primijetio je osvijetljeni grob i u njemu tijelo u oklopu koji emituje tu svjetlost.

Na ruci pokojnika (rahmetlije) nalazio se prsten na kojem je bilo zapisano: Ponos pripada Bogu, Ahmed, sin Musin. Grob, koji je pripadao Ahmedu i Muhamedu, ubrzo je postao mjesto hodočašća šiitskih muslimana.

Ova veleljepna građevina čuvena je po zlatnim minaretima, tornjevima s čijeg “balkona” mujezin poziva muslimane pet puta dnevno na molitvu, i mozaicima, a njena unutrašnjost je krajnje impresivna. Zidovi i svodovi dekorisani su milionima staklića koji obasipaju svjetlost na sve strane.

Vrata su prekrivena pločama od srebra, a lusteri su od kristala, pa unutrašnjost džamije podsjeća na kristalnu dvoranu.(aura.ba)