Smanjite apetit za 2 minute: OVOM VJEŽBOM 100 POSTO SE BLOKIRA OSJEĆAJ GLADI

Nije tajna da se ljudi s prekomjernom težinom – prejedaju. Neki jedu kad su pod stresom, drugima je dosadno bez slatkiša ili grickalica dok sjede za kompjuterom, treći ne mogu da gledaju film bez sendviča.

U svakom slučaju stvara se loša navika, koja je praćena stalnim osjećajem gladi. Kako prestati da mislite na hranu?

Postoji jednostavan način koji će vam pomoći da umanjite apetit za samo 2 minuta. Za to ne morate da se ograničavate u jelu ni da držate određenu dijetu, piše Uspešna žena. Ova jednostavna vježba drevne kineske gimnastike – Qi Gong, pomoći će vam da se riješite osjećaja gladi.

Kineski Qi Gong majstori tvrde da ova tehnika 100% blokira osjećaj gladi. Vježbu treba da praktikuju svi oni koji se hrane neredovno ili jedu previše i oni koji stalno žele nešto da grickaju.

Prije izvođenja vježbe popijte čašu (200 ml) tople vode. Izaberite naslon za ruke – srednje visoku stolicu ili sto. Naslonite se laktovima na naslon stolice.
Visinu naslona izaberite tako da vam bude maksimalno udobno, a kičma savijena.

Duboko udahnite i istovremeno uvucite stomak koliko god možete. Zadržite dah 3-4 sekunde. Izdahnite i opustite stomačne mišiće. Ponovite 10 puta. Osjećaj gladi će nestati odmah ili nakon nekoliko minuta.

Da biste unosili manju količinu hrane za jedan obrok, radite ovu vježbu 10-15 minuta prije obroka. Na taj način osjećaj sitosti se javlja brže nego obično. Najbitnije, radite ovu vježbu odmah čim vaša ruka posegne za nečim u frižideru.

U čemu je suština vježbe
Za vrijeme izvođenja vježbe abdominalni mišići “premještaju” dio želudačnog soka i osjećaj gladi nestaje. Vremenom, želja da se prezalogaji nestaje i počinjete da osjećate glad samo tada kad je organizmu zaista potrebna hrana.

Čim osjetite želju da pojedete nešto, znači da se u želucu pojavila manja količina želudačnog soka. Popijte čašu tople vode i napravite vježbu 5-10 puta. Koristite ovu tehniku da biste sprečili prejedanje u večernjim satima.