Slučaj o kojem je prije dvije godine brujala Budva: Kako je mladog Adu “zavela” stara sihirbasica!

Na putu do travničkog hodže, svi koji bi mu se zaputili, pali bi na jednom mjestu i nogu slomili, u gipsu završili. Kakva je magija u pitanju, otkrila je tek Kada Radetinac…

– Kada je moj mlađi sin Adnan saopštio da se ženi, pao mi je kamen sa srca. Stariji je već bio oženjen, djecu dobio, a mlađi samo hodao, trošio pare i mijenjao djevojke kao čarape.

– Baš neka se smiri – sav veseo sam saopštio supruzi.

I ona se sirotica radovala, ne znajući da je joj od te vijesti vrlo brzo pozliti. Sinova ženidba nas je zapravo, umalo u grob otjerala – započinje svoju ispovijest za Auru Avdo T., Travničanin porijeklom.

U Budvu je doselio još kao mladić, otišao trbuhom za kruhom. U rodni Travnik se vratio samo kad se htio ženiti.

– Tad sam sa sobom na primorje poveo ženu i majku. Otac je umro kad sam bio dijete. Fino smo živjeli, dva sina dobili. Kuću napravili, stan kupili, rentali ga. Zdravlje nas fino služilo, samo eto, mlađi sin nikako nije volio kuću. Obilazio je diskoteke, lumpovao, a mi strahovali od takvog načina života. Vijest o ženidbi totalno nas je poremetila, obradovala – prisjeća se Avdo događaja od prije dvije godine.

S nevjestom, prvi ali i svaki drugi susret, bio je dramatičan – odmahuje rukom dok nam prepričava.

 Neprimjerena nevjesta

– Kad sam je prvi put vidio, mislio sam da joj je to majka. Tobejarabi, ista Luis, onaj pjevač krupni, poznat i po neobičnoj nošnji. Eto, takva je bila Nevenka, odabranica našeg sina. Šta mi je više smetalo ne znam, to što nije naše vjere ili što je 19 godina starija od mog sina ili što je teža od njega nekih stotinjak kilograma. Ništa tu nije štimalo. Moj Adnan naspram nje – k'o lutka, maneken. Ja i žena smo se pogledavali, okamenjeni.

Kada Radetinac

– Zar to da nam bude snaha. Majka mu može biti komotno. Pa od moje je žene bila mlađa samo tri godine – dvojio je Avdo oko sinovljevog izbora.

Nadao se ipak da do braka neće doći. Da će mu sin izabrati neku primjereniju nevjestu.

– Vjerovatno su oboje, posebno ona, vidjeli naše nezadovoljstvo pa su se vjenčali u tajnosti. Nisu nas ni pozvali na svadbu. A naš sin, mjezimac, maza naša, zaboravio je da postojimo. Pozive je izbjegavao, susrete. Kad bi se slučajno sreli u gradu, govorio je da žuri. Primijetio sam da se udebljao, da nosi košulje, one sviračke, svilene i šarene. Čuo sam i da je posao napustio te da ga izdržavaju punac i punica. Sumnje su se u meni rojile kao pčele u košnici. Sa ženom sam se dogovorio da potražim savjet nekog hodže, vidovnjaka. Tada se dešavaju tako čudne stvari da je bilo 100 posto sigurno da je naš sin oženio sihirbasicu, i to vrlo opasno – prepričava Avdo.

Prvo je naš sagovornik zamolio jednog daljnjeg rođaka u Travniku da za njega ode hodži. Na putu do hodže, taj će čovjek slomiti nogu.

Spasonosni put za Sarajevo

– Završio je u gipsu, pa smo malo sačekali, te njegovu ženu zamolili da “dovrši posao”, da nam iko pogleda u stare knjige, da nam otkrije što ostadosmo bez sina. Onaj lom noge, mislili smo da je slučajnost, no, kad je i njegova žena pala na istom mjestu i takođe slomila nogu, na putu do hodže, sumnji nije bilo. Odlučili smo ne uplitati više druge ljude u naše nevolje. Sami smo krenuli po Crnoj Gori spasa da tražimo, no, gdje god i kad god bi krenuli, ili se auto pokvarilo, ili su ceste bile zatvorene, ili bi nas nešto zabolilo, ali, do cilja se nije moglo. Kao da je snaha svaki naš korak znala, borila se da je ne otkrijemo. Jedno vrijeme smo se primirili, a onda počeli okretati brojeve kojekakvih gatara, vidovnjaka…i tu je bilo problema, pokvarila su nam se tri mobitela, fiksni telefon je krep'o ali, bili smo uporni. Uspjeli smo dobiti na telefon Kadu Radetinac, a ona je, odmah vidjevši o čemu se radi, učila molitve za nas te nam poslala hamajlije koje su nam osigurale put do nje. I zaista, iako sa strahom, poput lopova smo se jedno jutro iskrali iz kuće i krenuli put Sarajeva.

– Nikad brže ni lakše nismo došli, toliko su jake Kadine moći. Ona nam je ispričala kako se snaha zaljubila i odlučila nam sina zavesti, ali i zadržati uz pomoć magije. Uz Kadinu pomoć magija je uklonjena, snaha je pobjegla glavom bez obzira, sin još dolazi sebi. Vratio se poslu, starim navikama noćnih izlazaka i mijenjanja djevojaka, što u potpunosti odobravamo. Sve neka radi, samo da nikad više ne zapadne u brak sa sihirbasicom…

 

Komentari

komentara