Slučaj “Hopkinsvile” ušao je u anale američke ufologije: Upomoć policija, napadaju nas goblini iz svemira!

 Iako stvorenja nisu uspjela da uđu u kuću, skakali su na prozore i lupali na ulazna vrata, plašeći djecu koja su u trenutku napada spavala u svojim sobama. Istraumirana porodica Suton je tada usred noći pobjegla u policijsku stanicu gdje ih je dočekao šerif Rusel Grenvel, koji se kasnije zajedno sa Sutonovim vratio na farmu gdje nije bilo ni traga misterioznim napadačima iz svemira.

U noći 21. avgusta 1955. godine, u policijsku stanicu Hopkinsvil koja se nalazi u blizini američkog Kentakija, panično je utrčalo petero odraslih osoba i sedmero djece tvrdeći da su mala vanzemaljska stvorenja sletjela na njihovu farmu i da su posljednja četiri sata proveli pucajući prema njima u namjeri da ih otjeraju sa svog imanja.

Dvoje odraslih, Elmer Suton i Bili Rej Tejlor policijskim službenicima su rekli kako su ispalili najmanje petnaest hitaca iz puške prema malim, tamnim stvorenjima koji su lupali na vrata i virili kroz prozore kuće. Noć prije, iznad njihove farme su se pojavila neobična zelena svjetla te su se mogli čuti neobični zvukovi koji su dolazili iz šume.

Zabrinuti zbog onoga što su čuli i vatrenog okršaja koji se odigrao u njihovom okrugu, četiri gradska policajca, tri zamjenika šerifa i četiri pripadnika vojne policije uputili su se na Sutonsku farmu. Njihova istraga nije utvrdila ništa osim dokaza o masovnoj pucnjavi koja je ostavila oštećenja na kućnim prozorima, vratima i obližnjem drveću.

Meci im nisu mogli ništa

Sedmero ljudi koji su se u trenutku napada našli na farmi u Hopkisnvilu medijima su rekli da ih je oko osam sati navečer napao nepoznati broj stvorenja nalik na gremline, koja su kasnije dobili ime „Goblini iz Hopkinsvilea“. Porodični pas koji je spavao ispred kuće je počeo glasno da laje da bi potom pobjegao i sakrio se ispod trijema gdje je ostao do narednog dana.

Vidjevši da nešto nije u redu, Bili Rej Tejlor i Elmer Suton uzeli su svoje lovačke puške i zakoračili u dvorište kada su ugledali neobična stvorenja kako izlaze iz šume. Kada im se jedno od stvorenja približilo na oko pet metara, oboje su počeli da pucaju, ali su se meci odbijali o čudovište sa popratim metalnim zvukom. Stvorenje je nestalo u sjenama drveća, i muškarci su pomislili da su ga ranili pa su krenuli u potragu kako bi ga dokrajčili. Međutim, iznad sebe su čuli zvuk grebanja i ugledali su isto stvorenje kako se penje po oluku kuće, i kada su ga opet upucali svorenje je palo sa krova, ali je i dalje bilo živo i nepovrijeđeno.Preplašeni muškarci su pobjegli nazad u kuću, kada je iz sjena drveća izašlo na desetine stvorenja koji su okružili farmu Sutonovih.

Prema njihovom opisu, gremlini iz svemira su bili visoki oko jednog metra, sa šiljatim ušima, mršavim nogama, i dugim rukama sa velikim šakama i dugim i oštrim kandžama. Koža vanzemaljskih bića je bila siva ili su nosili nešto metalne boje, a velike oči su im svijetlile žutim i divljim pogledom. Njihovi pokreti su prkosili gravitaciji i brzo su lebdjeli sa jednog mjesta na drugo, skačući sa krošnji drveća na krov kuće.

Iako stvorenja nisu uspjela da uđu u kuću, skakali bi na prozore i lupali na ulazna vrata, plašeći djecu koja su u trenutku napada spavala u svojim sobama. Istraumirana porodica Suton je tada usred noći pobjegla u policijsku stanicu gdje ih je dočekao šerif Rusel Grenvel, koji se kasnije zajedno sa Sutonovim vratio na farmu gdje nije bilo ni traga misterioznim napadačima iz svemira.

 Za sve su krive divovske buljave sove?

U godinama koje su uslijedile, ovaj incident je postao jedan od najpoznatijih slučajeva bliskih susreta sa vanzemaljcima, i internetska zajednica se i dalje bavi raspravama i istraživanjem o tome šta se zaista desilo te avgustovske noći. Naravno, nije trebalo dugo i da skeptici iznesu svoje mišljenje, tvrdeći da za sve postoji racionalno objašnjenje.

Jedan od njih je i forenzički stručnjak Džo Nikel koji vjeruje da je porodica Suton te noći imala neugodan susret sa velikim sovama ili ušarama koje su noćna stvorenja. Baš poput vanzemaljskih goblina, i one se kreću nečujno, imaju velike žute oči i veoma agresivno brane svoju teritoriju i gnijezda. Prema Nikelovim riječima, te noći je nebo iznad Kentakoja obasjao meteor pa bi to moglo biti objašnjenje za neobična svjetla koje je porodica Suton ugledala prije napada.

Sa ovom teorijom se složio i autor Brajan Daning koji je rekao kako jednostavno postoji previše sličnosti u ponašanju i izgledu između „svemirskih goblina“ i velikih rogatih sova koje znaju narasti i do jednog metra.

Ovaj slučaj je postao sastavni dio američke pop kulture, tako da zajednica Hopkinsvilea svakog trećeg vikenda u avgustu slavi dan „Malih zelenih ljudi“. Slučaj je inspirisao i pozorišni mjuzikl „Došlo je iz Kentakija“, koji se prikazuje u Čikagu, a postoje tvrdnje da je ovaj incident poslužio kao glavna inspiracija Stivenu Spilbergu za snimanje popularnog naučnofantastičnog filma „E.T.“