Slučaj Helene Smit: Maštovita prevarantica ili žena koja je 1894.g. razgovarala sa vanzemaljcima?

Rođena 1861. godine u Ženevi, Helene će u kasnijim godinama života tvrditi da kominicira sa Marsovcima pomoći posebnog oblika pisma, a oni koji su pratili njen rad često su slušali nejne priče o tome kako je ona zapravo reinkarnacija hindu princeze i posljednje francuske kraljice Marije Antonete

Pažnja brojnih svjetskih intelektualaca zadnjih nekoliko stotina, pa i hiljada godina okrenuta je prema onim pojedincima koji tvrde da imaju nadnaravne sposobnosti koje se ne mogu objasniti principima moderne nauke.

Međutim, samo zato što neke stvari ne možemo objasniti, ne znači da one nisu stvarne. Brojna su istraživanja koja su dokazala da na ovom svijetu postoje određene osobe sposobne za velike i nevjerovatne stvari koje prkose logici i razumu. To je ujedno i jedan od razloga iz kojeg često imamo oštre reakcije prema ovakvim stvarima, jer se suprostavljaju idejama većine ljudi o tome šta je moguće, odnosno nemoguće postići.

Jedna od ovih nadarenih osoba bila je i Francuskinja Helene Smith, medij iz 19. vijeka. Helene je postala poznata zbog populiarizacije automatskog pisanja ili psihografije, što je čin pisanja izravnog udjela svijesti ili volje čovjeka, za koje se vjeruje da potječu s podsvjesne razine ili od nekog drugog duhovnog ili nadnaravnog izvora.

Sanjar od malena

Tadašnji zaljubljenci u paranormalno smatrali su je živućim simbolom spiritualizma. Rođena 1861.godine kao kćerka mađarskog trgovca, Helene je kao mala dane provodila radeći sa ocem, sve dok 1891. nije otkrila spiritualizam. Prema riječima njenih kolega parapsihologa, Helene je počela ispoljavati medijumske sposobnosti godinu dana kasnije kada je tvrdila da komunicira sa duhovima Viktora Hugoa i Alesandra Cagliostra.

Helene Smith: Da li je sve samo plod maštovite prevarantice?

U kasnijim godina života, Helene će pored tvrdnje da komunicira sa Marsovcima koristeći posebno pismo, svojim bližnjima govoriti da je ona zapravo reinkarnacija hindu princeze i posljednje francuske kraljice Marije Antonete. Njen slučaj postat će centralna tema istraživanja psihologa Teodora Flournoja, koji je 1900. godine objavio  knjigu „Od Indije do planete Mars“, koja je postala klasično djelo psihologije.

Početkom 1894. godine, tridesettrogodišnja Helen počela je da tvrdi da je imala kontakt sa vanzemaljcima, sa kojima je komunicirala dok je imala vizije, nakon što bi ušla u stanje poput transa.

Zadivljena njenim sposobnostima, bogata američka zaljubljenica u spiritualizam poznata samo kao gospođa Jackson, ponudila joj je velikodušnu platu ukoliko bi ova pristala da se u potpunosti posveti dokumentovanju svojih vizija. Helene prihvata ponudu i nastavlja sa radom, a ubrzo počinje da slika svoje vizije, a posebno religijske slike Isusa Hrista.

Navodni jezik sa Marsa pomoću kojeg se Helene sporazumijevala sa vanzemaljcima

 Ipak je sve samo šarena laž?

Zahvaljujući svojim vizijama i detaljnim crtežima marsovskih bića i pejzaža, Helene postaje poznata kao „muza automatskog pisanja“. Narednih nekoliko godina Helene provodi zapisujući navodni govor Marsovaca kojeg je prevela na francuski.

Helene je u stanju transa bila u stanju da skicira živopisne i detaljne crteže

Teodor Flournoy koji je proučavao njen slučaj kasnije je tvrdio da je Helen jednostavno imala bujnu maštu i „infantilne vizije“, te da je njen marsovski jezik potpuno izmišljen.  Rekao je da je njeno automatsko pisanje bilo plod „romansi subliminalne mašte, uključujući i uspomene na knjige iz djetinjstva“.

Mišljenje Flournoya dijelili su i psiholozi Leonard Zusne i Warren H. Jones koji su zaključili:

„Flournoy je bio u stanju da pokaže da je njen marsovski jezik samo lijepo upakovana izmišljotina. Iako je jezik zvučao izrazito strano i egzotično, analiza riječi, slova i sintakse je uvjerila Flournoya da „marsovski jezik“ ima sličnu strukturu sa francuskim jezikom.“

  1. godine je psiholog Donovan Ravklif takođe ispitao slučaj, i rekao je da Smitova, koja je umrla u Ženevi 1929. godine, sa svojih 67 godina, patila od ličnosti koja je bila sklona fantazijama i histeričnim halucinacijama.