Slučaj Dine i Valenine Alijagić (2): SUTRA JE MOŽDA PREKASNO IZ SEKTE IZVUĆI ZAVEDENU OSOBU

Nije Dino Alijagić tada ni slutio da njegova supruga odlazi u sektu, te da će joj polako ali sigurno zatezati omču oko vrata sve dok joj ne isperu mozak. Dini je sada jasno da je njegova supruga bila naivna i da je vrlo brzo pala pod utjecaj tog čovjeka. Nikada nije govorila njegovo pravo ime. Možda ni ona nije znala. Zvala ga je svojim šamanom, opisivala ga je kao četrdesetogodišnjaka.

Valentina je otišla sa ovim šamanom

“Bila je nedjelja, ja sam ostao s djecom, ona je otišla kod tog šamana u mjesto Banjole. Zadržala se nekih šest sati. Kada se vratila bila je napola luda, za neprepoznati, oči joj izvrnute, tresla se, drhtala cijelo vrijeme. Bio sam se uplašio, pa sam komšije zvao da mi pomognu. Nekako smo je smirili, a kada se probudila ispričala mi je šta je radila kod tog šamana. Popila je neki čaj, od kojeg je počela halucinirati. Čak je za vrijeme tih rituala palila vatru prstima.

Ujutro Dino odlazi na posao, ne sluteći da nikada više neće vidjeti suprugu i djecu, a da će već slijedećeg dana biti uhapšen. Pred veče se vratio kući, ali niko ga nije dočekao. Od punice je saznao da su popodne zajedno šetali, te da je svako otišao “svome domu”. Kasno te večeri, nakon što je shvatio da se nešto čudno dešava, prijavio je policiji nestanak supruge i djece.

Oni su sve zapisnički evidentirali, te mu kazali da se slijedećg dana oko 10,00 sati javi Krim policiji.

“Istog trena su me uhapsili I to na na osnovu prijave moje supruge. Ona je to jutro oko 7 sati prijavila da sam je pokušao ubiti, te da je 6 – 7 godina psihički i fizički maltretiram. Nju su smjestili u sigurnu kuću, a mene u zatvorsku ćeliju. Dva dana su me držali u zatvoru, pustili su me nakon što su ljekari kazali da nema tragova zlostavljanja, a komšiluk, punac i punica dali izjave da smo imali divan brak, te da je takvu izjaavu moja supruga mogla dati ili luda, ili nadrogirana”.

Policija mu izdaje rješenje o zabrani prilaska supruzi dok se ne okonča sudski postupak, uz obavezu da se policiji javlja svakog ponedjeljka. I tu je, izgleda, ključ sjajne sektaške igre. Oni su znali da su sudski procesi spori, socijalne službe još nemarnije. A Dini kao suprugu i ocu vezane ruke.

“Šokantno je da sam ja prije socijalne službe ili policije saznao kako moja supruga nije u Sigurnoj kući, već da je sa djecom otišla u etno selo u Blatušu, gdje žive prirodnjaci. Ima tu bivših ovisnika, sektaša, alkoholičara… Tu su bili dva mjeseca, a onda se pojavio taj šaman Zen Zenakamura, te suprugu i djecu odveo negdje u Zagreb.

Žive u nekoj divljini, a troše novac sa naših zajedničkih kartica. Nedavno mi je došao izvještaj da su u jednom danu kupili 48 piva. To je 24 litra piva, a moja supruga nikada nije pila alkohol. Meni je to nepojmljivo, a povrh svega toga brinem gdje su moja djeca dok se oni opijaju – kaže Dino.

Najteže mu pada što ne može djecu ni čuti, ni vidjeti. To je, kaže, nešto što ne želi ni najgorem neprijatelju. Prije nekoliko dana sin mu je slavio rođendan. Nije mu mogao čestitati.

Policija i sudstvo u Puli tek zadnjih dana se počela ozbiljnije baviti ovim problemom. Prema posljednjim informacijama održana je jedna sudska rasprava, u kojoj su supružnici dali svoje iskaze.

“Zatajile su odgovorne službe. Imam osjećaj da ne shvataju opasnosti okruženja u kojem se nalaze moja djeca, pa i supruga. Bojim se da sutra ne bude prekasno, da ne zaplaču još mnoge porodice zbog perfidnog djelovanja sekti ne samo u Hrvatskoj, nego širom Balkana – kazao nam je Dino Allijagić

NASTAVAK PROČITAJTE OVDJE:

Slučaj Dine i Valentine Alijagić (3): DA LI JE ZEN ZENAKAMURA UČENIK MOSTARCA MAKAJE?