Slomljeno srce vas može i ubiti

Sindrom slomljenog srca može biti uzrok brojnih zdravstvenih problema poput zatajenja srca, izuzetno niskog krvnog pritiska, stvaranja krvnih ugrušaka, aritmija i pucanja srčanog zida.

Ovo stanje se može razviti kada osobu pod dugotrajnim stresom dodatno pogodi i traumatičan događaj, poput smrti voljene osobe, saznanja o postojanju određene bolesti opasne po život, gubitka velike svote novca ili prekida ljubavne veze. Znatno češće se javlja kod žena (90 posto svih pacijenata), uglavnom u menopauzi, nakon 50-te godine.

Bolest je poznata i pod nazivom Takotsubo kardiomiopatija, jer su promjene na lijevoj komori pacijenta oblikom podsjećale na istoimeni ribarski brod koji se koristi u Japanu.


Novo istraživanje, koje je finansirala Britanska fondacija za srce i koje je objavljeno u časopisu Cardiovascular Research, identificiralo je dvije molekule, ranije povezivane s depresijom, anksioznošću i povećanim nivoom stresa, koje igraju ključnu ulogu u razvoju sindroma “slomljenog srca”.

Otkrili su da povećani nivoi molekula miR-16 i miR-26a, koji učestvuju u post-transkripcijskoj regulaciji genetske ekspresije, značajno povećavaju šanse za razvoj ove kardiomiopatije.