Slobodan Maslić, predsjednik “Udruženja za zdrav život i ekologiju svijesti Šamac” iz Šamca: Hranimo se otrovima!

SlobodanAditive iz kupovne hrane, već je niz zdravstvenih studija povezao sa nizom zdravstvenih tegoba, uključujući glavobolje, astmu, alergije, hiperaktivnost djece, pa čak i rak. Ti aditivi u obliku boja, konzervansa, aroma, emulgatora i sredstava za zgnušnjavanje mogu oslabiti tjelesni detoksikacijski sistem i dodatno ga opteretiti otrovima. Stoga je bitno da počnete čitati i razumjeti deklaracije na proizvodima još danas – savjetuje Slobodan Maslić iz “Udruženja za zdrav život i ekologiju svijesti”

– Jedemo sve ono što bi trebalo da se baca, a to nam današnja razvijena prehrambena industrija upakuje, aromatizira, oboji uz razne poboljšivače i proda za velike pare. Mi se hranimo otrovima, od kojih na kraju i obolijevamo – govori odmah na početku dr. Slobodan Maslić, ljekar prirodne medicine i akupunkturolog, te predsjednik Udruženja za zdrav život i ekologiju svijesti Šamac.

Naš sagovornik ističe kako je od neizmjerne važnosti mijenjanje cjelokupne svijesti, kad je prehrana u pitanju. S tim ciljem, još je prije deset godina oformio udruženje koje prati kvalitet namirnica, u cilju zaštite zdravlja potrošača. Pored toga, aktivno se bavi promocijom i prevencijom, držeći seminare i predavanja u regionu, na teme zdravog života, ishrane, pripreme zdrave biljne hrane, emocionalnog zdravlja, higijene stanovanja i slično.

Uvozimo smeće

– Većina hrane koju uvozimo, puna je nedozvoljenih materija, koje oni sa Zapada ne smiju koristiti, pa je tako “utrape” nama. Tako dvostruko zarade, prodaju nam smeće, a kad se razbolimo, onda njihovim farmaceutskim kućama opet punimo kese, tako što kupujemo njihove lijekove koji su opet, ništa drugo nego smeće – tvrdi naš sagovornik i nastavlja:

– Svi znamo da konzervansi produljuju vijek trajanja namirnicama, a da nije aroma, boja, emulgatora i drugih aditiva, mnogu hranu ne bismo mogli ni prepoznati u njenom izvornom obliku, ni po boji, ni okusu ni mirisu. Ti aditivi direktno vrše atak na zdravlje – kaže Maslić.

Za najopasniju vrstu aditiva, Slobodan smatra boje.

– Njih je opet najlakše izbjeći i prepoznati. One ometaju i oštećuju imunološki sistem, ubrzavaju starenje te pogoduju nastanku raka. Zato je važno izbjegavati hranu koja sadrži umjetne boje. Pažljivo proučite deklaraciju i vidite sadrži li sljedeće: “dodano umjetno bojilo”, te riječi: “plava”, “žuta”, “zelena”, te tartrazin (E102), kinolin žuta (E104), sutonski žuta (E110), cikla crvena (E162), karamel (E150) – ne uzimajte proizvode, savjetuje Slobodan.

Potencijalno kancerogena hrana

Kad su u pitanju emulgatori, stabilizatori te sredstva za zgušnjavanje, njih najčešće nalazimo u juhama, umacima, hljebu, keksima, kolačima, smrznutim desertima, sladoledu, margarinu i drugim namazima.

– Bitno je razlikovati štetne od neštetnih tvari. Recimo, neke su supstance bezopasne, primjerice amonijev bikarbonat, jabučna kiselina, fumarna kiselina, mliječna kiselina, lecitin, ksantan, kalcijev klorid, kalcijev fosfat te kalijev fosfat. S druge strane, proizvod na kojem piše: manitol, sorbitol, ksilitol, saharin, aspartam nazivi su potencijalno kancerogenih umjetnih zaslađivača.

Ostale umjetne arome te konzervanse koje bi bilo dobro izbjegavati su: kalijev glutamat, natrijev osinat te benzojeva kiselina – a koje često nalazimo u bezalkoholnim pićima, pivu te gustim preljevima za salatu – savjetuje Slobodan.

– Možda je sve ovo teško zapamtiti, ali treba imati na umu da izbjegavamo po zdravlje rizične tvari. Jer, sve se to malo pomalo taloži u našem želucu, jetri, kostima, i malo-pomalo, već u ranim četrdesetima, ako ne i prije, suočeni smo s nizom bolesti, malformacijama… Na kraju posebno apelujem na majke, da svojim bebama i djeci nastoje obroke pripremati u kuhinji, a ne brzom hranom – kaže Slobodan.

Šta je u Cedeviti?

Npr, imamo Cedevitu koja je obojena s vještačkom bojom od narandže, i Cedevitu s limunom koja nema vještačkih boja, a opet mnogi kažu da je ukusnija ona s narandžom. Da, jer je vještačka boja, bolja aroma, ali veća zavisnost i opasnost po zdravlje!

Moja preporuka je da kupujemo što više domaće proizvode i one iz našeg regiona. Stvarajte naviku da čitate etikete, rok upotrebe, zemlju porijekla, zemlju proizvođača, sastav, vrste aditiva… Kad god ste u prilici, pijte vodu umjesto sokova, a sokove i džemove makar spravljajte sami.

SPISAK MATERIJA (EMULGATORA) OPASNIH PO ZDRAVLJE

(koji se koriste za konzerviranje i uljepšavanje izgleda i ukusa prehrambenih proizvoda)

Ovo su samo neki od njih stotine koji se svakodnevno dodaju hrani, pa vidite sami da li je neohodno obratiti pažnju na deklaracije i etikete…

1. Izazivači zloćudnih tumora: E 105, E 121, E 123, E 125, E 126, E 130, E 142, E 152, E 210, E 213-217, E 240, E 330, E 477.

2. Izazivači oboljenja želudačnog i crijevnog trakta: E 221-226, E 320-322, E 338-341, E 407, E 450, E 461-466.

3. Alergeni: E 230-232, E 239, E 311-313.

4. Izazivači bolesti jetre i bubrega: E 171-173, E 320, E 322.

(aura.ba/arhiv magazina Aura)