Šljive su pravo supervoće – jedite ih svaki dan!

Ovo voće puno je vitamina C, koji ima snažno antioksidativno dejstvo, čuva i jača zdravlje i imunitet

Šljiva je koštunjavo voće, a poznato je više od 2.000 njenih vrsta, koje variraju od žutih do tamnoplavih nijansi.

U našim krajevima najpopularnija je obična plava, koja sazrijeva ljeti. Riječ je supervoću punom vitamina, minerala i drugih korisnih nutrijenata.

A evo zašto bi ih često trebalo imati u jelovniku.

1.Kraljice dobre probave – Šljive su bogate prehrambenim vlaknima koja podstiču rad probave i čišćenje organizma i samim tim liječe zatvor.

2. Regulišu krvni pritisak – U 100 grama sveže šljive nalazi se čak oko 160 miligrama kalijuma, minerala koji igra važnu ulogu u regulisanju pritiska.

3.Poboljšavaju rad srca – Istraživanja su pokazala da redovna konzumacija šljiva blagonaklono djeluje na srce i krvne sudove.

4.Jačaju imunitet – Ovo voće prepuno je vitamina C, koji ima snažno antioksidativno dejstvo, čuva zdravlje cijelog tijela i dokazano jača imunitet.

5.Odlične za kožu – U ovom slatkom tamnoplavom voću nalazi se i beta-karoten i vitamin E, koji održavaju elastičnost kože, ubrzavaju zacjeljivanje rana, ali imaju i jako protivupalno dejstvo, zbog čega garantuju lijep izgled ovog najvećeg organa.

6.Čuvaju kosti – Šljive sadrže značajne količine antioksidansa, kao i određenih minerala koji su zaslužne za očuvanje koštane mase, zbog čega doprinose opštem zdravlju koštanog sistema.

7.Podstiču mršavljenje – U 100 g šljiva nalazi se samo 45 kalorija. Upravo se zato konzumacija ovog voća preporučuje osobama koje pokušavaju da smršaju ili održe zdravu težinu tijela.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!