Šljive, prunus domestica, prunus instititia…Idealna zimi za prevenciju gripe

U šljivama je majka priroda zapakovala potrebnu količinu vitamina C koja će nas uvesti u jesen i zimu, odnosno sezonu prehlade i gripe. Pored toga, dokazano je da svježe ili suhe šljive pomažu kod psihičkih nemira i poteškoća s koncentracijom, jačaju srce i imunitet, reguliraju probavu te odstranjuju štetne tvari iz organizma

Filogenetski promatrano, šljiva pripada istom rodu (Prunus) u koji spadaju i badem, breskva, marelica, višnja i trešnja koji kao plod imaju košticu. Dijele se na sekcije: Prunus (šljive Starog Svijeta), Prunocerasus (šljive Novog Svijeta) i Armeniaca (marelice).

Smatra se da je evropska šljiva otkrivena prije dvije hiljade godina, na području oko Kaspijskog mora. Već u doba Rimskog carstva, bilo je poznato više od 300 vrsta evropskih šljiva. Svoj put preko Atlantskog oceana šljive su prevalile u društvu hodočasnika te su ih oni uveli u američke jelovnike u 17. stoljeću. Danas su najveći proizvođači šljiva SAD, Rusija, Kina i Rumunjska.

 Šljive u vinu

Kod redovne konzumacije svježih ili suhih šljiva, znanstvene studije ukazale su na pospješenu apsorpciju željeza. Ova sposobnost pripisuje se bogatstvu vitamina C koji se nalazi u ovom plodu. Vitamin C vrijedan je nutrijent koji je potreban u tijelu pri izgradnji tkiva, a njegova uloga u očuvanju snažnog imunološkog sistema je nezamjenjiva. Zbog svog antioksidativnog učinka, vitamin C štiti holesterol i onemogućuje njegovo taloženje na stijenkama krvnih žila. Dodatne količine vitamina C nisu naodmet osobama s arterosklerozom ili bolestima srca uzrokovanim dijabetesom.

U šljivama je majka priroda zapakovala potrebnu količinu vitamina C koja će nas uvesti u jesen i zimu, odnosno sezonu prehlade i gripe. Pored toga, dokazano je da svježe ili suhe šljive pomažu kod psihičkih nemira i poteškoća s koncentracijom, jačaju srce i imunitet, reguliraju probavu te odstranjuju štetne tvari iz organizma. Šljive kuhane u vinu ili vodi s dodatkom šećera, limunove ili narandžine korice, cimeta i klinčića mogu biti izvrstan desert. Uz sladoled od vanilije možete poslužiti gusti umak od propasiranih kuhanih šljiva sa šećerom, cimetom, klinčićem i muškatnim oraščićem. Istočnjački štih peradi ili ostalim vrstama mesa dat će slatko-kiseli umak od suhih šljiva. Bez obzira koju vrstu mesa pripremali, možete ga nadjenuti šljivama ili odreske “omotati” komadima šljiva.

Plave za kompot

Prelivene slatkim vrhnjem te uvaljane u prezlu pa zaslađene prstohvatom šećera, okruglice sa šljivama, poznate i kao knedle, prva su poslastica ovog doba godine. Iako su knedle kalorijska “bomba”, antioksidativna svojstva fenola iz šljiva kožu štite od slobodnih radikala, usporavajući tako starenje. Njihovu ćete kaloričnost smanjiti izbjegnete li prženje na puteru i prezli.

Premda su bijele uglavnom “rezervirane” za rakiju, plave se najčešće koriste u kompotima i pekmezima, a sušene kao dodatak mesnim i jelima od divljači te umacima. No, da biste im pojačali okus koji se gubi sušenjem, prije kuhanja kratko ih namočite u toploj vodi. Koristite li suhe šljive u kolačima, “potopite” ih u rumu ili konjaku kako bi okus slastica postao intenzivniji. Svježe su šljive najfinije zapečene u rerni, uz dodatak malo smeđeg šećera.

Šljivama protiv zatvora

Konstipacija često muči starije osobe. Tada se preporučuje povećati unos prehrambenih vlakana i vode. Dokazano je da svakodnevno konzumiranje šljiva i jogurta ili jogurta od šljiva ublažava simptome konstipacije i povećava učestalost pražnjenja želuca.

RECEPTI

Pekmez od šljiva

Želite li napraviti domaći pekmez od šljiva, učinite to na sljedeći način: Sastojci: 1 kg šljiva, 200 g šećera, sok i kora od limuna.

Šljive operite, izvadite im košpice, te ih kuhajte dok ne dobijete gustu kašu, pritom stalno miješajući. Kad se zgusnu, dodajte šećer i limun. Kuhajte dalje dok se ponovo ne zgusne. Ulijte u tegle i zatvorite. Ulijete li pekmez u tegle neposredno nakon kuhanja, duže će trajati jer ćete ih dodatno sterilizirati visokom temperaturom smjese.

Dodatak svježih šljiva pretvorit će običan biskvit u sočnu, prirodnim sokovima prožetu poslasticu. Pogotovo ako ih prethodno premažete medom, a biskvit umjesto kremom napunite domaćim pekmezom od šljiva. Unutrašnjost plodova pri pečenju okrenite prema gore kako ih čvrsta koža ne bi spriječila da se u potpunosti ispeku. Nadjenete li teletinu ili janjetinu suhim šljivama, gurmanskom vještinom iznenadit ćete i najzahtjevnije. No, dio šljiva ipak sačuvajte jer u kombinaciji sa sokom od pečenja daju super ukusan umak.

Biskvit sa šljivama

Potrebno: pola kg šljiva, 1 kašika smeđeg šećera, 2 jaja, 6 kašika integralnog griza, 20 ml vrhnja za kuhanje, 2 kašike ruma, kesica vanilinog šećera, 2 kašike džema od šljiva, 2 kašike meda.

Priprema: Šljive pomiješajte sa šećerom te pustite da odstoje dok ne puste sok. Od griza, jaja, vrhnja za kuhanje, džema, meda, vanilinog i smeđeg šećera te ruma umijesite tijesto za biskvit. Kalup za pečenje namastite i pobrašnite, ulijte tijesto pa poslažite polovice šljiva bez košpica kožom okrenutih prema dolje. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni C oko 30 do 45 minuta.

 Knedle sa šljivama

Potrebno: 1 kg krompira, jaje, malo ulja, malo soli, 200-250 g oštrog brašna, 20 šljiva, puter, prezla, šećer u prahu.

Priprema: Kuhajte krompir, ogulite ga i protisnite. Dodajte brašno. U krompir i brašno dodajte malo ulja, soli i jaje te rukom mijesite tijesto dok se sve fino ne izmiješa. Odvajajte komade tijesta, na dlanu ih oblikujte, a potom omotajte tijestom šljive kojima ste prethodni izvadili košpice. Kuhajte ih oko 10 minuta u vodi. Na puteru kratko popecite prezlu i u njih uvaljajte kuhane knedle, te pospite šećerom u prahu.

 Piletina u umaku od šljiva

Potrebno: 1 kg piletine, vrhnje za kuhanje, malo rakije šljivovice, suhe šljive, bijeli luk, vegeta.

Priprema: Suhe šljive namačite sat vremena u vodi da omekšaju. Piletinu ispecite na puteru. Poprženu piletinu izvadite, a na njezinu masnoću dodajte šljive. Dodajte vrhnje za kuhanje, bijeli luk, vegetu i šljivovicu. Kuhajte na laganoj vatri dok ne zakipi. Uz piletinu poslužite umak te tjesteninu ili njoke.

Kolač sa šljivama

Potrebno: 3 bjelanca, dvije trećine šoljice šećera u prahu, 180 g margarina, 300 g šećera, 3 jaja, limunova kora, vanilin šećer, 450 g brašna, prašak za pecivo, pola kg šljiva.

Priprema: Napravite biskvit od margarina, 300 g šećera, 3 jaja, 450 g brašna, praška za pecivo te limunove kore i vanilin šećera. Pecite ga na 180 stepeni C oko 30 do 40 minuta. Šljive pospite šećerom i ostavite da odstoje dok ne puste sok. Poslažite ih na biskvit pa pecite dok ne omekšaju. Izmiksajte tri bjelanca u čvrstu pjenu te im dodajte kašiku po kašiku šećera neprestano miksajući. Smjesu rasporedite po biskvitu pa kratko zapecite.

/aura.ba/

 

Komentari

komentara

error: Content is protected !!