Šljive: OVO VOĆE JE ELIKSIR MLADOSTI!

Šljive su bogate vitaminima i pektinom koji potiče probavu, sakuplja otrovne tvari iz organizma i izbacuje ih putem stolice.

Brzo rješavaju problem visokog kolesterola i oboljenja bubrega, reume i bolesti jetre. Konzumiranje svježih plodova pomlađuje i regenerira organizam, te spriječava pojavu bora. Također odličan je način prevencije malignih tumora.

Također, veoma su učinkovita pomoć za mršavljenje. Rade na principu da supstance iz šljiva „kupe“ masti iz hrane unešene u organizam, te ih probavljaju i izbacuju vani. Bogate su i kalijem, mineralom neophodnim za održavanje acido-bazne ravnoteže i čiji nedostatak u organizmu dovodi do osjećaja umora. Sezona rađanja šljiva proteže se od maja do oktobra. Japanske vrste sazrijevaju prve, dok u Evropi one sazrijevaju nešto kasnije, uglavnom početkom augusta.

Suhe šljive sadrže više vitamina, minerala i antioksidansa od svježih. Mnogi doktori ih smatraju najučinkovitijim lijekom protiv zatvora, ali i izvrsnom preventivom za srčani udar.

U toku procesa sušenja ne gube minerale i vitamine, te zbog toga predstavljaju ogromne izvore energije u malenom pakovanju. Vlakna unutar suhih šljiva, koja su netopiva i ne rastvaraju se u organizmu, već ubrzavaju probavu, kupe vodu i masti i izbacuju ih vani. Često se javlja slučaj stvaranja većeg volumena stolice, ali što je stolica obimnija ubrzava protok hrane kroz crijevo.

Ipak, topiva vlakna se u potpunosti rastvaraju, što doprinosi normalnoj probavi, te na taj način potiče rast dobrih bakterija u crijevima što pospješuje čišćenje organizma od toksina. Pored topivih i netopivih vlakana, unutar suhih šljiva nalazi se tvar poznata kao sorbitol. On djeluje kao osmotski laksativ, te također doprinosi normalnoj funkciji probave.

Da bi se ostvario željeni učinak, neophodno je svakodnevno konzumirati najmanje 100gr šljiva.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!