Slika zdravlja: KOSA OTKRIVA OTROVE U TIJELU

Grčevi mišića, neadekvatan prenos nervnih impulsa i aritmija znak su da vam nedostaje kalcija, a anemija, gubitak kose, čula okusa, trajna slabost i povišen holesterol upozoravaju na potrebu za bakrom

Koliko ste puta izlazeći iz ordinacije nakon razgovora s liječnikom koji je savjetovao ponavljanje pretraga, poželjeli saznati više o stanju organizma ili da vam pretrage budu bezbolne? Manje je poznato da kosa, uz masno tkivo, predstavlja skladište tvari koje cirkuliraju u organizmu, a analiza vlasi ima mnoge prednosti u odnosu na analizu seruma i urina. Kosa raste oko 1 cm na mjesec, pa analizom dva centimetra vlasi uzete s tjemena saznajemo stanje organizma u posljednja dva mjeseca.

Analizom minerala u serumu i urinu mjeri se trenutno stanje, dok analizom minerala u kosi procjenjujemo nedostatak određenih elemenata uzrokovan dijetama, poremećajem ishrane, sindromima povezanim s gastrointestinalnim poremećajima, liječenjem farmaceutskim lijekovima, procesom starenja, ali i brojnim bolestima. Čak se procjenjuje dugotrajno izlaganje toksičnim elementima na radnom mjestu, u školi, u kući…

Na kontrolu prije farbanja

Testiranja prisutnosti, ali i količine teških metala u organizmu namijenjeno je svima koji imaju neke od navedenih poremećaja. Ali, šta sa pacijentima koji imaju ugrađen neki od metalnih implantata poput vještačkog kuka, pa čak i zubnih implantata.

Ovom se metodom mogu vrlo precizno utvrditi količine i koncentracija neželjenih supstanci u organizmu. Testiranje se provodi vrlo jednostavno i bezbolno – uzimanjem jednog grama netretirane kose.

S obzirom na to da kosa ne bi trebala biti bojena, izbjeljivana i na njoj ne bi trebale biti aplicirane hemikalije poput onih za trajnu, uzorak valja uzeti tik uz glavu. Uzima se tako da se vrlo mala količina ošiša uz tjeme, što neće izazvati nikakav estetski neugodan ili neželjeni efekat. Ženama se preporučuje da davanje uzorka kose na testiranje planiraju prije odlaska frizeru na tretmane, kada im je kosa poprilično izrasla.

Nutricionisti upozoravaju da ti nalazi kose mogu otkriti brojne nedostatke i probleme u organizmu. Osim pretjerane koncentracije metala u tijelu, probleme sa zdravljem mogu izazvati i njihovi nedostaci.

 Simptomi viška metala

Grčevi mišića, neadekvatan prenos nervnih impulsa i aritmija, gubitak kose, čula okusa, trajna slabost i povišen holesterol upozoravaju na potrebu za bakrom.

Evo nekoliko primjera koliko višak metala može biti koban za zdravlje i simptoma koji ukazuju na njih. Živa je odgovorna za brojne imunološke poremećaje – autizam, neuropatije, probleme s bubrezima, depresiju… Kadmij je metal koji je odgovoran za povišen krvni pritisak, može izazvati probleme s bubrezima i seksualnu disfunkciju.

Olovo s visokim koncentracijama izaziva anemiju, umor i nervoze kod svih ljudi, bez obzira na spol, a aluminij – koji je ujedno i najčešći metal koji se gomila u ljudskom organizmu i kojem smo svakodnevno izloženi – odgovoran je za dugotrajni umor, mentalnu konfuziju i mišićnu slabost. Ovo su simptomi koji se često javljaju kod žena, a pripisuju ih svim drugim poremećajima.

Arsen je metal koji je izuzetno toksičan, a izaziva diskoloraciju kože, neuritis, neuropatiju, sklonost razvoju karcinoma. Simptomi se neće pokazati odmah, ali ako ste na bilo koji način bili izloženi utjecaju ovog metala, pa čak i da ste to retroaktivno saznali ili posumnjali, valjalo bi obaviti pretrage.

Kosa je kod žena simbol ženstvenosti i ljepote, ali i naš vjerni pratilac koji bilježi sve podatke o našem zdravlju. Ona uz masno tkivo predstavlja skladište tvari, a ima mnoge prednosti u odnosu na analizu seruma i urina. Kosa raste oko 1 cm na mjesec, tako da analizom dva centimetra kose pri tjemenu dobivamo situaciju u organizmu tokom posljednja dva mjeseca.

Šta sve kosa “čita”

Sumnja na negativan utjecaj metala iz proteza vidi se na analizi kose

KADMIJ I ŽIVA u visokim koncentracijama odgovorni su za povišen krvni pritisak, probleme s bubrezima, seksualnu impotenciju kod muškaraca i pad libida kod žena, a živa za anemiju, umor….

ARSEN I ALUMINIJ u “plusu” manifestirat će se u umoru, mentalnoj konfuziji, slabosti mišića, mrljama na koži i zubima, neuritisima, neuropatijama i sklonosti razvoju karcinoma.

MANGAN I MAGNEZIJ u premalim količinama mogu biti odgovorni za gubitak težine, dermatitis, mučninu, grčeve u mišićima, premor, konfuziju i izrazito oslabljenu memoriju.

HROM I BAKAR kojih nema dovoljno ukazuju na lošu regulaciju nivoa šećera u krvi i porast lipida u krvi. Bakar je odgovoran za anemije, gubitak kose, gubitak čula okusa, opću slabost.

ŽELJEZO, BOR I KALCIJ su neophodni, jer bez njih dolazi do gubitka motivacije, hipertiroidizma, grčeva mišića, neadekvatnog prijenosa nervnih impulsa, aritmije

(aura.ba)