Slika kazuje više od hiljadu riječi: Zašto svi veliki teniseri  jedu banane?

Vjerovatno ste se zapitali gledajući teniske mečeve, zašto svi teniseri na pauzama tokom meča jedu banane? Šta to ima u njima pa su baš njih odabrali? Evo odgovora:

 

Banane su jedno od voća sa najvećim procentom šećera, a šećer je energija. Pored toga što imaju dosta šećera, banane takođe imaju umjeren glikokemijski indeks i daju energiju na duži vremenski period. One daju energije za 90 minuta napornog rada pa su idealno gorivo za sportove u kojima se traži izdržljivost. Zato ih teniseri i maratonci posebno vole.

Zbog dosta šećera, daju i dosta energije i to stabilne, ne izazivajući brz pad energije koji se često dešava sa namirnicama koje imaju dosta visok glikokemijski indeks.

Na primjer bijeli šećer, istina je da će on da djeluje brže od banane, ali će i energija iz njega brže da se potroši – što baš i nije dobar izbor tokom profesionalnih teniskih mečeva. Upravozbog ovih razloga, banene su toliko omiljen emeđu teniserima.

Vrhunski sportisti znaju da kalij iz banane hrani mišiće, a iz jedne banane dolazi oko 25 grama ugljikohidrata čime se osigurava brz dotok energije potrebne za izdržavanje teških fizičkih napora.

Banane su bogate i kalijem koji šalje kisik u mozak i regulira količinu vode u tijelu. A upravo dugotrajna i iscrpljujuća sportska  aktivnost zahtijeva obnovu kalijem, koji nadoknađuje organizmu iscrpljene tjelesne zalihe, vraća mišićni tonus u normalni stadij te u kratkom roku obnavlja tjelesnu kondiciju.

Banane imaju i veliku nutritivnu vrijednost poput vlakana i vitamina B6 te vitamina C kojih nema u mnogim energetskim napicima koje konzumiraju vrhunski sportisti.

 Jeste li znali?

Visoka vrijednost ugljikohidrata daje sportistima odličnu energetsku injekciju, dok  kalij i magnezij iz banane nadoknađuju gubitak tih važnih minerala koji se tokom bavljenja sportom gube tokom znojenja.

 

/aura.ba/