Slika iz 1850-ih godina pokazuje tinejdžerku koja tipka poruku na smartphoneu?

Čini se da slika iz 1850-ih godina pokazuje ženu koja gleda u smartfon – podstičući prijedloge o putovanju kroz vrijeme.
Ova scena svijetu izgleda kao da tinejdžerka 21. vijeka kuca poruke ili razgleda društvene mreže dok bezbrižno šeta ulicom, ali to je zapravo naslikano oko 1850. godine.


“Očekivana“ austrijskog umjetnika Ferdinanda Georga Valdilera, pokazuje mladića koji čeka uz stazu držeći rozi cvijet, dok prilazi djevojka koja je svu svoju pažnju posvetila malom pravouganom predmetu koji nosi u rukama.

Scenario o putovanju kroz vrijeme je pokrenut na Tviteru od strane penzionisanog službenika lokalne samouprave Pitera Rasela, u odgovoru na sličnu sliku koja je objavljena.

On je rekao: “Ono što me najviše pogađa je koliko je promjena u tehnologiji promijenila tumačenje slike, i na neki način uticala na čitav njen kontekst“.

“Velika promjena je u tome što je 1850. ili 1860. godine svaki posmatrač tu stvar koju djevojka drži identifikovao kao crkvenu pjesmaricu ili molitvenik.“

“Danas niko ne može a da ne vidi sličnost sceni u kojoj je tinejdžerka udubljena u društvene mreže na svom smartfonu.“

Podrazumijeva se, u stvari, da ova slika pokazuje djevojku koja drži molitvenik dok hoda a njen obožavatelj je čeka.
Umjetnički stručnjak Gerald Vainpolter je rekao: “Djevojka na ovoj Valdmilerovoj slici se ne igra sa svojim novim iPhone X, već ide u crkvu držeći mali molitvenik u svojim rukama.“, prenosi webtribune.rs.

Na internetu se pojavila serija slika iz prošlosti koje se čini da pokazuju uređaje i odjeću kojima tu nije mjesto, što je podstaklo teoretičare zavjere.

Drugi primjeri ovog fenomena uključuju ono što izgleda kao iPhone na slici koja je stara oko 350 godina, a šef Apple-a Tim Kuk ju je nazvao “dokazom“.

Dok je druga slika izazvala bizarne spekulacije da je Isus možda putovao kroz vrijeme.

Tvrdilo se da slika “Glorifikacija evharistije“ prikazuje Isusa sa ruskim satelitom “Sputnjik”.