Slično je onome u šta su naši preci vjerovali: NAUČNICI PRVI PUT SKENIRALI MOZAK MUŠAKRCA NA SAMRTI

Po prvi put ikada, naučnici su snimili aktivnost umirućeg ljudskog mozga, otkrivši da on pokazuje iste obrasce kao što se vidi tokom sanjanja, pamćenja i meditacije, otkrila je nova studija.

Nalazi objavljeni u časopisu “Frontiers in Aging Neuroscience” u utorak pokazali su snimak aktivnosti kod 87-godišnjeg pacijenta koji je bio povezan sa aparatom za elektroencefalografiju (EEG) da bi otkrio napade i lIJečio pacijenta, kada je iznenada dobio srčani udar i preminuo.

Devetsto sekundi moždane aktivnosti koje su izmjerene u vrijeme pacijentove smrti su opisane kao slične „prisjećanju života“. Iskustvo, koje se poredi sa onim što se dešava oko iskustva bliske smrti, potencijalno odgovara na pitanje o moždanoj aktivnosti u ovim trenucima, što je zbunilo neuronaučnike.

“Kroz generisanje oscilacija koje su uključene u vraćanje memorije, mozak možda reprodukuje posljednje podsjećanje na važne životne događaje neposredno prije naše smrti – rekao je dr Ajmal Zemar, neurohirurg sa Univerziteta Luisvil u SAD, koji je organizovao studiju.

Istraživači su naveli da bi otkrića mogla značiti da mozak ostaje aktivan i koordinisan kako pojedinac umre, pa čak i nakon smrti. Zemar je dodao da „ovi nalazi osporavaju naše razumijevanje kada se tačno život završava i generišu važna kasnija pitanja, poput onih u vezi sa vremenom doniranja organa“.

Studija je prva koja ispituje živu moždanu aktivnost umirućeg čovjeka, ali prati slične nalaze u oscilacijama uočenim kod pacova koji su držani u kontrolisanom okruženju. Pošto je pacijent ranije pretrpio povrede mozga usljed napada i otoka, istraživači prihvataju da su podaci komplikovani, a Zemar je izjavio da planira da sprovede dalju istragu kako bi potvrdio svoju početnu studiju.

“Nešto što možemo naučiti iz ovog istraživanja je: iako naši voljeni imaju zatvorene oči i spremni su da nas ostave da se odmorimo, njihov mozak možda ponavlja neke od najljepših trenutaka koje su doživjeli u životu – rekao je Zemar.