Slavnom Šabanu Šauliću zbog stomačnih tegoba život visio o koncu: KRALJEVSKI NAPITAK SMIRIO ŽELUDAC KRALJU ŠABANU!

Poznato je da je Šaban Šaulić kralj narodne muzike, ali manje je poznato da je tokom svoje duge karijere prošao kroz mnoge teške trenutke. Ovo su najzanimljiviji…

Slavni Šaban Šaulić gazi kroz sedmu životnu deceniju. U odličnoj je pjevačkoj, ali i životnoj kondiciji. Neumoran je na koncertnim nastupima, ali i u medijima, koje je decenijama ignorisao. U jeku najveće slave više je volio kafansko ili ribolovačko sijelo od bilo kojeg TV nastupa, ili intervjua za medije.

Tek kada je „žuta štampa“ zavladala balkanskim medijskim prostorom, Šaban nije mogao biti „sakrivena meta“. Nije se mogla više sakriti ni njegova meraklijska sklonost u kafanama, ljubav prema alkoholu, ribolovu, te bolnički tretmani…

Bolest ne pita, kažu ljudi. Podmuklo napada i stare i mlade, i snažne i slabe. Oboljelom čovjeku u trenu se preokrene život, a bolest promijeni čak i one najčvršće.

Neki se, nažalost, u toj žilavoj i teškoj borbi ne uspiju izvući, ali je, srećom, mnogo onih koji izađu i kao pobjednici. Jedan od takvih je i kralj narodne pjesme Šaban Šaulić. Imao je nekoliko borbi sa bolestima: iz svake je izašao kao pobjednik!

Prva tegoba: prst

Kao dječak, igrajući se klikera u rodnom Šapcu, zakačio je rukom za staklo i umalo nije ostao bez prsta. Tadašnji hirurzi su uspjeli spasiti ruku i prst, ali su ostale posljedice. Šaban, naime, nikada nije uspio vratiti snagu u ovaj prst. To se čak može primijetiti kada drži mirkofon u ruci, nikada tim prstom ne može prihvatiti mikrofon.

Druga tegoba: ćelavost

Kada je 1969. godine snimio prvu singlicu „Dajte mi utjehu“, čiji je prvi tiraž u ondašnjoj Jugoslaviji, čak dva puta doštampavan, Šaban je imao prelijepu bujnu kosu i solufe. Ti solufi su mu nekoliko godina bili zaštitni znak; čak su se mnogi estradnjaci u to vrijeme „furali“ na Šabanov imidž.

Nikada nisu utvrđeni stvarno razlozi naglog gubitka Šabanove kose. A počeo je ćelaviti već 1977. godine. Sve je počelo nakon povratka sa odsluženja vojnog roka u JNA.

Zbog ubrzanog gubitka kose pokušavao je čak i da presađuje korijen, obilazio najpoznatije svjetske klinike. Nije bilo pomoći!

Šaban je uistinu patio zbog ćelavosti, teško se nosio sa tim kompleksom. Ovaj nedostatak je prikrivao skupocjenim perikama, za koje su znali njegovi najbliži, a publika je mogla samo naslućivati. Koliko je bio opterećen svojom ćelavom glavom, kazuje podatak da na turnejama nije želio nikada da dijeli sobu sa bilo kojim kolegom.

Tek kada je zakoračio u šezdesete godine svoga života i kada su ga ubijedili da mu ćelavost sjajno pristaje, odlučio je odbaciti periku!

 Alkohol, rasipništvo, plemenitost…

Nevjerovatna je kombinacija u Šabanovom duhu i karakteru. Sjajan muzičar, vokal kakav se rađa jednom u 100 godina, omiljen među muzičarima i kod publike. Dakle, ima sve predispozicije da ima kapital mjeren u milionima eura. On je decenijama bukvalno sastavljao „kraj s krajem“.

Razlog je – njegova velikodušnost i rasipnički život, može se reći i boemski. Sve što bi zaradio na nekoj zabavi u inostranstvu ili u domovini, iste večeri bi proćerdao i potrošio s društvom. Novac mu nije predstavljao nikakvo zadovoljstvo, niti sredstvo.

–             Kako bi bilo lijepo da nam ne trebaju novci, nego samo da pjevamo, pijemo, družimo se, veselimo, uživamo – kazao je jednom prilikom u kafani, nakon što se uhvatio za glavu da nema ni „dinara da ponese kući“. Još je dodao da će ga Goca (supruga) istjerati iz kuće.

Ta Šabanova dobrodušnost, naivnost i skoro dječija iskrenost, koštala ga je bezbroj puta u životu. Ugostitelji, menadžeri, prijatelji su ga godinama varali i iskorištavali. Znao je posuđivati novac da se vrati kući, jer bi ga menadžeri prevarili.

Šaban je na početku karijere imao bujnu kosu

Tek kada je supruga Goca preuzela brigu o njegovom novcu i honorarima, krenulo ga je nabolje, počeo se novac slijevati u kućni budžet. Goca je uvela peravilo da se novac za Šabanov nastup isplati unaprijed i da se donese njoj u Beograd. Čak mu je određivala i koliko će novca potrošiti sa društvom.

Zbog tako radikalnih supruginih mjera, a Šabanovog rasipničkog života, jedno vrijeme su se bili i razišli. Oboje su bili inačije, pa su jedno vrijeme živjeli odvojeno.

 Ranjavanje

Godine 1992. na početku rata u BiH i u jeku najvećeg nacionalizma na Balkanu, koji se širio i među jugoslovenskom dijasporom, Šaban je preživio povrede zadobijene nožem. Po jednoj verziji, navodno mu je život visio o koncu, a po drugoj – ipak su to bile bezopasne rane po život…

Nakon nastupa u konkurentskom restoranu  „Estrada“, vlasnika Zejnila Hulje, u kojem je Šaban do početka rata redovno i isključivio nastupao za „jugoviće“ nastanjene u Beču, pjevača su zasreli nepoznati muškarci i nanijeli mu povrede u predjelu leđa i grudnog koša…

Godine 1987. već je nosio periku

Beogradski mediji su napad pripisali „muslimanima Beča“. Čak je i Šabanova supruga Gordana davala izjave da su „muslimani željeli oduzeti život njenom mužu“.

Šaban je spašen u bečkom AKH i nakon dva dana je upućen na kućno liječenje.

U Beču, očito nije bilo smrtonosnog ubadanja nožem, ali jeste hladno oružje iskorišteno kao „opomena“ pjevaču gdje će i kod koga pjevati.

„Kraljevski napitak“ smirio želudac

Kažu da emotivne osobe vrlo često imaju probleme sa želucem. Svjedoči tome i Šaban. Zbog njegovih krhkih emocija, ali i alkohola stradao mu je želudac.

Bolovi su mu razdirali stomak.  Čak je gutao i sondu, ali specijalisti nisu ništa otkrili osim „erozije“. Farmakološka terapija nije davala posebne efekte.  Spasile su ga biljne terapije i to po preporuci Novice Zdravkovića, brata slavnog Tome.

Preporučio sam mu ovaj prirodan lijek na bazi bilja. Ubrali smo 40 velikih listova bokvice, pasirali ih i stavili u kilogram meda. Svako jutro je jeo po kašiku toga i za nekoliko dana nestali su mu bolovi u želucu! Ni danas ga ništa ne boli, čovjek se izliječio. Moj napitak je nazvao „Kraljevski napitak“, a ja sam još dodao „za kralja“ – ispričao je Novica Zdravković.

Šaban i Goca

Operacija trbušne aorte

Šaban Šaulić je prije nekoliko godina u Italiji operisao trbušnu aortu. Dugo vremena je bježao od hirurškog noža. Na kraju je, u strahu od najgoreg – popustio. Shvatio je da mu zbog ovog oboljenja ponovo život „visi o koncu“, jer ljekari zapušenje trbušne aorte nazivaju tempiranom bombom u stomaku. Zato je odlučio da ne izgubi ovu utakmicu.

Oboljenje trbušne aorte nastaje postupno, usljed prekomjernog širenja najvećeg krvnog suda, čiji zid u kritičnom trenutku puca dovodeći do masivnog krvarenja. Sa ovim problemom on se nosio skoro petz – šest godina; od 2013. Jedno vrijeme je čak imao i bolničko liječenje.

– Ubacili su stent u aortu i proširili je. Ljudi imaju po četiri, pet bajpaseva, pa nikom ništa. Ja sam dobro prošao – kazao je kralj narodne muzike.

 Implatanti u donjoj vilici

Zbog estetike, ali i problema sa zubima, Šaban je ugradio implantate. Kaže, odlučio se na taj korak ne samo zbog izgleda, o kome kao javna ličnost svakako vodi računa, već i zato da mu se zubi ne bi raslojavali, što može loše da utiče na zdravlje.

Ovu operaciju je obavio u Čačku…

(E. Milić/aura.ba)