Slavni i ukleti: Ko dijeli kuću sa sablasnom damom, a ko troši hiljade na istjerivače duhova?

O zastrašujućim ukazanjima demona, duhova i sličnim zastrašujućim entitetima ima mnogo priča, ali rijetko kada takva svjedočenja dolaze iz usta nekih od najvećih svjetskih glumačkih i muzičkih zvijezda

 

Madam Blu pravi rusvaj po kući

Poznati holivudski zavodnik Matthew McConaughey prekasno je saznao da njegova nova vila koju je kupio u Austinu, Teksasu već ima stanara. Nedugo nakon useljenja, Matthew u kući počinje da viđa duha koju je opisao kao srednjovječnu ženu obučenu u plavo, zbog čega joj je dao ime Madam Blu. Jedne noći dok je sam spavao na spratu, probudila ga je buka koja je dopirala sa prizemlja, a kada je sišao, tamo nikoga nije bilo. Ovo nje prvi put da Madam Blu pravi nered u njegovom domu, a nakon jednog takvog incidenta glumcu je „pukao film“ i odlučio je da se suoči sa uljezom:

 • Bio sam potpuno trijezan i jasno sam je vidio kako hoda mojom kućom. Nije izgledala sretno niti kao neko ko bi bio zabavan za druženje. Otvorio sam ulazna vrata i rekao joj da može šetati okolo koliko hoće, ali ja ne idem nigdje!
 • Sedmicma kasnije u kući sam imao brojne prijatelje i članove porodice i svi su govorili istu stvar: „Neko hoda niz hodnik! Pogledaj, neko je tamo!“. Nikada im nisam rekao da je riječ o Madam Blu – kazao je Matthew.

 Nevidljivi čovjek

Još jedna holivudska megazvijezda Keanu Reeves takođe je imao prilično neobično paranormalno iskustvo kada je bio dječak. Incident se desio nedugo nakon što je uselio u svoj novi stan u Njujorku. Jedne večeri bio je u dnevnom boravku sa svojom dadiljom kada se desilo nešto što će pamtiti do kraja života.

 • Sjedili smo u dnevnom boravku kada je kroz vrata sobe iznenada uletjela prazna jakna koja je lebdjela zrakom. Bila je potpuno prazna, bez ruku, glave i nogu. Visila je u zraku neko vrijeme, a onda je iznenada nestala. Bio sam dijete pa sam sve to nekako mirno podnio pomislivši „Hm, to je interesantno“. Tek kada sam ugledao blijedo i šokirano lice svoje dadilje, shvatio sam da smo svjedočili nečemu što nije sa ovog svijeta – ispričao je Keanu.

 Duh u pozorištu

Još jedan glumac sa prilično zanimljivom pričom je i uvaženi pozorišni i filmski umjetnik Patrick Stewart, koji je svjedočio sablasnoj pojavi tokom predstave „Čekajući Godoa“ u Royal Haymarket teatru. Na sceni je bio sa legendarnim Sir Ianom McKellenom, kada je u jednom trenutku Patricku pažnju odvukla sablasna pojava muškarca iza scene. Stajao je sam u bež kaputu i tamnim pamučnim hlačama. Zurio je par nekoliko trenutaka direktno u Patricka, a zatim polako nestao. Ovaj prizor je Patricka toliko preplašio i zbunio da je propustio trenutak kada je trebao da kaže svoj tekst.

Kada ga je McKellan kasnije pitao šta se desilo, Patrick je jednostavno rekao „Vidio sam duha na sceni.“

Tek su nakon razgovora sa radnicima i direktorom saznali da pozorište ima reputaciju da je ukleto, tačnije da u njemu i dalje „živi“ duh izvjesnog Baldwina Buckstonea koji je i sam bio glumac tokom 19. vijeka, sve do svoje smrti 1879. godine. Glumačke generacije i radnici koj su se kasnije pojavili, svjedočit će o njegovoj pojavi. U razgovoru za The Telegraph, direktor pozorišta Nigel Everett prokomentarisao je Stewartovo iskustvo:

 • Patrick nam je sve ispričao. Bio je šokiran. Ne bih rekao da je bio uplašen, ali svakako impresioniran. Fiona Fullerton je zadnja glumica koja je ovdje vidjela duha i to prije desetak godina. Duh Buckstonea se najčešće pojavljuje tokom komedija, i mislim da je to njegov način da pokaže zahvalnost. Niko ga se ne plaši i mislimo da je Baldwin jedan od onih dobroćudnih duhova – rekao je Everett.

 Napad vrelom vodom

Nisu samo glumci imali nesreću da se susretnu sa strašnim prikazama sa druge strane realnog. Veliki broj pjevača također ima svoje priče koje su željeli da podijele sa svijetom. Tokom koncertne turneje 2009. godine u Velikoj Britaniji, pop zvijezda Miley Cyrus doživjela je zastrašujuće iskustvo u jednom londonskom apartmanu kojeg je dijelila sa svojom sestrom Noah.

 • Gledala sam TV u apartmanu dok se moja mlađa sestra tuširala. Odjednom sam je čula kako vrišti. Utrčala sam unutra i vidjela da iz tuša teče vrela voda. Neko je okrenuo slavinu, a to nije bila moja sestra. Koža joj je bila crvena od vreline. Krajičkom oka sam ugledala malog dječaka kako sjedi na lavabou i maše nogama po zraku.
 • Bila sam totalno isprepadana. Kasnije smo saznali da je na mjestu današnjeg apartmana nekada bila pekara u kojoj je pekar zajedno sa sinom i ženom tu živio. Muškarac i žena su se razboljeli i umrli, a posao je kasnije prezueo njihov sin i vjerujem da je to dječak kojeg sam vidjela. Nije šala, nikada se više neću tamo vratiti – kazala je Miley za magazin Elle UK.

Fotografija „666“

Pop zvijezda Ariana Grande doživjela je još strašnije iskustvo dok je obilazila stari dvorac i groblje u Kanzas Sitiju. Prije nekoliko godina, dok je zajedno sa prijateljima prolazila zloglasnim Stull grobljem, navodno se susrela sa pravim demonom.

 • Nakon obilaska ukletog dvorca odlučili smo da posjetimo i Stull groblje, za koje se vjeruje da služi kao jedna od sedam kapija pakla. Odjednom me preplavio grozan osjećaj, kao val negativne energije. Auto je bilo ispunjeno mirisom sumpora koji je siguran znak demona. Uplašila sam se i htjela sam da pobjegnem sa tog mjesta.
 • Spustila sam prozor i prije nego što smo produžili dalje, zamolili smo duhove da nam oproste što smo ih uznemiravali. Zatim sam izvadila mobitel i slikala groblje. Prestravila sam se kada sam pogledala fotografiju. Osim kamenih spomenika na fotografiji su se jasno mogla vidjeti tri demonska lica. Sutradan sam pokušala da fotografiju pošaljem svom menadžeru, a na mobitelu mi je iskočila poruka: „Vaš fajl ne može biti poslan. Veličina je 666 megabajta.“
 • Ne izmišljam. Imala sam čitav folder pod imenom „Demoni“, u kojem sam čuvala fotografije, ali ubrzo su mi se počele dešavati čudne stvari. Uplašila sam se i folder sam na kraju izbrisala – ispričala je Ariana.

  Zaluđeni fan sa onog svijeta?

Kad je riječ o Lady Gagi, rijetko nas što više može iznenaditi i šokirati. Ali, jeste li od nje očekivali da troši na hiljade funti kako bi se odbranila od duhova?

Naime kontroverzna pjevačica navodno troši velike novce na istjerivače duhova koji provjeravaju svaki hotel u kojem planira odsjesti te je tako zaštitili od zlih duhova. Ekscentrična Gaga uvjerena je da je prati zao duh imena Rajan i da ide za njom svugdje po svijetu. Sve je počelo 2010. godine tokom Monster Ball turneje kada je Rajan počeo pratiti u stopu.

 • Nije joj napravio ništa strašno ili nasilno, ali ona je u panici zbog njegove prisutnosti. Nervira se zbog njega jer ne želi da je ostavi na miru. Prije nastupa u Belfastu odlučila je da najprije napravi spiritualističku seansu kako bi je Rajan konačno pustio na miru. Svi smo se okupili i pozvali Rajana da nam se pridruži.
 • Kada smo osjetili njegovo prisustvo, Gaga mu je jasno naredila da ne želi da je više smara i da je ostavi na miru. Čini se da je seansa uspjela jer od taog dana Rajan se više nije pojavljivao – rekao je njen prijatelj.

Pjevačici ovo nije prvi put da se susreće sa paranormalnim aktivnostima. Kruže priče da je jedne prilike potrošila 4500 dolara za elektromagnetne uređaje koji detektuju paranormalne entitete i aktivnosti. Kada god odsjeda u hotelu u nekoj drugoj zemlji, njen apartman najprije provjere pravi lovci na duhove prije nego što se diva usudi da kroči nogom unutra.