Slavne dame pobjednice opake bolesti: ONE SU DOBILE ŽIVOTNU BITKU SA RAKOM DOJKE!

Kako bi ohrabrile druge žene, ove poznate dame su javno govorile o teškom periodu koji su prošle nakon što im je otkrivena opaka bolest. Rak dojke je među ženama drugi najčešći dijagnostikovani tumor kod žena, nakon raka kože, i drugi vodeći uzrok smrti od raka nakon raka pluća.

I mnoge slavne žene suočile su se sa ovom opakom bolešću u nekom periodu svog života, ali su uspjele da iz teškom perioda izađu jače i zdrave. U svojim javnim izlaganjima često ističu važnost redovnih pregleda.

Sintija Nikson

54- godišnjoj američkoj glumici, najpoznatijoj po ulozi Mirande Hobs u seriji kultnoj “Seks i grad” dijagostifikovan je rak dojke kada je imala 40. godina. S obzirom na činjenicu da joj je majka bolovala od te opake bolesti, slavna glumica je već sa 35 godina išla na kontrolne mamografije. Nakon što joj je na rutinskom mamografu otkrivena dijagnoza, podvrgla se hirurškom zahvatu – lumpektomiji, a išla je i na zračenje.

O svom bolnom periodu i kako je uspjela da pobijedi opaku bolest, Sintija je otvoreno pričala. Od tada je mnogo puta isticala važnost redovnog odlaska žena na mamografiju. Naime, zloćudni tumor koji je napao Sintiju bio je toliko mali da ga doktor ne bi ni primijetio da nije bilo prethodnih snimaka mamografije koji su bili čisti.

Kajli Minog

Australijska pjevačica Kajli Minog (54) je 2005. godine saznala da boluje od raka dojke, kada je imala 36 godina. Nakon što je napipala kvržicu na dojci, otišla je na pregled, ali nije najprije ništa pronađeno. Međutim, slušajući svoju intuiciju, nekoliko mjeseci kasnije odlučila je ponovo da uradi samopregled i tako saznala da ipak ima tumor. Nekoliko dana nakon kasnije podvrgla se lumpektomiji i hemoterapijama.

“Imala sam 36 godina kada sam dobila dijagnozu. Realno, tada sam bila u drugoj polovini života. U to vrijeme djeca još uvijek nisu bila na mom dnevnom redu, ali bolest je sve promijenila”, rekla je Kajli, koja je u medijima više puta hrabrila sve žene da slušaju svoju intuiciju i zatraže drugo mišljenje ako je potrebno.

Šeril Krou

58-godišnjoj američkoj pjevačici rak dojke je otkriven 2006. godine u 44. godini. Srećom, Šeril Krou je za opaku bolest saznala u ranoj fazi, te se nakon lumpektomije i radioterapije potpuno oporavila.

“Kad sam završila sa zračenjima, morala sam da zapamtim da jedina osoba koja može da se brine o meni sam ja. Rak dojke mi je pomogao da sebe stavim na prvo mjesto. Najbolje da to i radim prije nego što počnem da se brinem o drugima, umjesto da se brinem prvo o svima ostalima”, rekla je svojevremeno.

Rita Vilson

Glumica i pjevačica koju smo gledali u filmovima “Romansa u Sijetlu” i “Odbjegla mlada”, za svoju dijagnozu saznala je 2015. godina, kada je imala 58 godina.

Na prvom pregledu nije joj ustanovljen rak, ali, na nagovor prijateljice, glumica se posavjetovala sa još nekoliko ljekara, nakon čega je saznala da boluje od opake bolesti. Zato je svima preporučila da urade isto, ako žele da sačuvaju svoje zdravlje.

Kada je saznala da ima opaku bolest, podvrgnula se a dvostrukoj mastektomiji. (uklanjanje obje dojke). Od tada je u remisiji i mnogo je puta u javnosti poručila ženama da vjeruju svom instinktu ako im nešto ukaže da nije u redu i zatraže drugo mišljenje.

 

error: Content is protected !!