Slatki klasik italijanske kuhinje, raskošna panakota s jagodama

Panakota (panna cotta) je vrhunska slatka delicija i jedna je od najukusnijih poslastica tradicionalne italijanske kuhinje. Potiče iz regije Pijemnot, ali slični deserti na bazi pavlake postoje i u Francuskoj, Engleskoj i Grčkoj.

Tradicionalni italijanski recepti za panakotu sadrže slatku pavlaku, šećer i želatin, ali vremenom su se pojavile brojne verzije poslastice koje su se prilično udaljile od izvornog koncepta. Varijacije se mogu napraviti u osnovnom receptu, ali i u umaku: tradicionalni umak od karamela može se zamijeniti umakom od jagoda, malina, čokolade, a postoje i mnoge neobične verzije s cimetom, anisom ili lavandom.

S obzirom na to da je sezona jagoda, u nastavku pronađite recept po kojem ćete napraviti ovaj slatki klasik s umakom od slasnog bobičastog voća.

 

Recept

Sastojci:

5 g želatina

30 ml hladne vode

200 ml mlijeka

200 ml slatke pavlake

četvrtina šolje šećera

1 kašikica ekstrakta vanilije

Umak od jagoda:

400 g jagoda

2 kašike vode

trećina šolje šećera

 

Priprema:

Želatin potopite u hladnu vodu i ostavite ga pet minuta da nabubri. U posebnoj šerpi na laganoj vatri zakuvajte mlijeko, slatku pavlaku i šećer (pripazite da ne prokuva). Kad se šećer rastopi, šerpu maknite s vatre, dodajte ekstrakt vanilije i ostavite smjesu da se hladi pet minuta. Zatim u šerpu s mlijekom i pavlakom dodajte želatin i miješajte dok se potpuno ne rastvori. Dobijenu smjesu izlijte u manje čaše i stavite u frižider na minimalno četiri sata ili najbolje preko noći. Za pripremu umaka  jagode operite, posušite i razrežite na četvrtine. U manju šarpu stavite jagode, šećer i vodu i zakuvajte do vrenja, a zatim maknite s vatre. Jagode izmiksajte štapnim mikserom da biste dobili kompaktnu smjesu, koju ćete zatim  procijediti kroz cjedilo kako biste odstranili sjemenke. Poklopite i pustite da se smjesa rashladi do sobne temperature, a zatim prebacite u frižider. Zatim prelijte preko smjese od mlijeka i slatke pavlake i servirajte rashlađeno.