Ona je totalno drugačija od drugih, ne treba vam mnogo sastojaka, a potrebno vam je tako malo vremena da je napravite. Ukus? Neponovljiv. Prijatno!
Sastojci
Suhi sastojci:
- dvije čaše* brašna
- dvije čaše pšeničnog griza
- jedna čaša šećera
- jedna kesica praška za pecivo.
Voćni dio:
- 1-1,5 kg jabuka
- dvije kesice vanilin šećera
- cimet
- jedna čaša šećera
- 3/4 čaše ulja
*Čaša od 2 dl.
Priprema
- Prosijte brašno s praškom za pecivo, dodajte griz i šećer. Jabuke ogulite, narendajte i pošećerite. Dodajte vanilin šećer, cimet i ulje te dobro izmiješajte. Rernu zagrijte na 180°C.
- Na pleh za pečenje stavite papir za pečenje. Suhu smjesu podijelite na tri dijela, a jabuke na dva dijela. Na pleh prvo sipajte suhu smjesu, poravnajte, a zatim na nju rasporedite pola jabuka pa opet poravnajte. Zatim, po jabukama posipajte ravnomjerno suhe sastojke, a na njih opet jabuke i na kraju završite sa suhim sastojcima.
- Ako vam je ostalo soka od jabuka, prelijte ga odozgo. Pecite 40 minuta. Kad je pita pečena, ostavite je da se malo ohladi pa onda servirajte.