Slatke i sočne karamel palačinke sa jabukama

Sastojci:

FIL OD JABUKA: 

  • 2 kašike maslaca
  • 4 izrendane jabuke
  • 1 kašičica cimeta
  • 3 kašike soka od limuna
  • 150 g šećera

KARAMEL FIL

-150 g šećera, 150 ml slatke pavlake

Smjesu pripremite po osnovnom receptu za palačinke i pržite ih. U tavi istopite i pomješajte maslac i sok od limuna. Pomješati šećer i cimet i dodati maslacu sa limunom. Dodati rendane jabuke i promješati, pa na umjerenoj temperaturi dinstati u poklopljenoj posudi, a onda sniziti temperaturu i promješati jabuke na svakih 4-5 minuta. Dinstane jabuke skoloniti sa ringle i poklopiti posudu. Jabuke pripremite najmanje 30 minuta prije serviranja.

Karamel fil: Istopiti šećer kao za karamel. Kada se istopi, polako dodati slatku pavlaku i kuhati dok se sav šećer ne istopi. Ostaviti da se karamel polako prohladi. Ispečene palačinke filovati sa filom od jabuka, uviti kao sarme a preko preliti karamelom.