Slatke i slane: GRICKALICE ZA JAČI IMUNITET

Sada kada provodimo vrijeme kod kuće više nego ikad, konstantna želja za raznim grickalicama svakim danom postaje sve veća. Kako biste od njih imali i neke koristi, donosimo vam nekoliko ideja za zdrave slane i slatke ”grickalice” s kojima ćete ojačati imunitet.

1. ZOBENI KEKSIĆI OD DVA SASTOJKA S RAZNIM DODACIMA
Zobene keksiće možete napraviti brzo i lako, i to od samo dva sastojka – banane i zobenih pahuljica. Ove grickalice nemaju šećera, brašna, mlijeka i jaja, pa su pogodne za alergičare i djecu, odnosno bebe već od prvih mjeseci dohrane i pojave zubića. Možete ih obogatiti suhim voćem ili ih gotove mazati finim zdravim namazima.

RECEPT za jednostavne zobene keksiće
Sastojci: 100 g zobenih pahuljica, 2 zrele banane

Priprema:
Banane zgnječite vilicom i dodajte im zobene pahuljice te ih dobro sjedinite. U ovom trenutku možete dodati suho voće ili orašaste plodove po želji. Na papir za pečenje kašikom rasporedite smjesu i oblikujte je također po želji. Pecite ih na 200 °C desetak minuta ili dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Kada se ohlade, možete ih namazati finim džemom ili pak slasnim i zdravim namazom od smokve, lješnjaka i kakaa.

2. FINE KIFLICE S TAPENADOM ILI FOCCACIA OD MASLINA
I za one koje su ipak od slanog, a ne slatkog, ali i one koji uvijek u pogrešno vrijeme dođu u trgovinu pa ostanu bez kvasca, donosimo recept za prefino tijesto.
Od ovog tijesta od samo tri sastojaka, ako ne računate sol, možete raditi kiflice, male pice, foccaciu i svakakva kruhasta čuda, pa čak i cimet rolice. Ne sadrži aditive ni kvasac, samo brašno, jogurt, prašak za pecivo i sol. Idealnom ”grickalicom” za ovo vrijeme čini ga to što je nenadmašiva ”hrana utjehe”, a u kombinaciji s maslinama odnosno tapenadom od maslina čini ga isto takvim čuvarom našeg zdravlja.

Sastojci: 350 g glatkog brašna, 2 čašice čvrstog jogurta, kašičica praška za pecivo, kašičica soli

Priprema za kiflice
Sve sastojke pomiješajte u velikoj zdjeli, a zatim zamijesite tijesto na pobrašnjenoj radnoj površini. Razvaljajte ga i razrežite u trokutiće, a u sredinu svakog trokutića stavite malo tapenade, otprilike pola kašičice prirodnog namaza od crnih maslina..
Zatvorite kiflice i stavite ih peći na 200 °C na 20 minuta, a zadnjih pet minuta premažite ih rastopljenim maslacem (odlično će poslužiti i onaj aromatiziran bijelim lukom i začinskim biljem).

Priprema za foccaciu
Sve sastojke za tijesto pomiješajte u velikoj zdjeli, ali sa smanjenom količinom soli. Na veće komade narežite zelene masline bez koštica i dodajte ih tijestu pa sve dobro promiješajte. Namastite dublju pravokutnu posudu za pečenje i u nju smjestite tijesto. Ispikajte ga s vilicom, namažite maslinovom uljem i na vrh pospite malo krupne soli i prstohvat ružmarina.
Foccaciu stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200 °C na 20 minuta ili dok ne dobije zlaćanu boju. Možete i čačkalicu zabosti u sredinu tijesta pa tako provjeriti je li sirovo. U slučaju da se tijesto zalijepi na čačkalicu ostavite još kratko u pećnici.

Nakon pečenja pustite neka se malo ohladi ili je toplu poslužite uz namaz od zelenih maslina.

3. CIMET ROLICE S DŽEMOM OD ARONIJE I NARANDŽE
Nema boljeg mirisa doma od toplih i mekih rolica od cimeta. Omiljen su doručak, ali i prefin međuobrok ili desert. Ove rolice sa smanjenim udjelom šećera, ako nemate kvasac, možete raditi i s tijestom za spomenute kiflice ili foccaciu, samo umjesto kašičice stavite prstohvat soli i kašiku šećera, a možete i bez šećera.
Ove cimet rolice posebne su zbog svog punjenja jer umjesto onog klasičnog od maslaca, šećera i cimeta sadrže pire od jabuke koji će pridonijeti mekoći i vlažnosti rolica..

RECEPT – Cimet rolice s džemom od aronije i narandže
Sastojci za tijesto: 540 g glatkog brašna, 80 g šećera, prstohvat soli, 1 instant kvasac, 2 jaja, 80 g otopljenog maslaca, 250 ml mlijeka
Sastojci za nadjev: 80 g otopljenog maslaca, 50 g smeđeg šećera ili meda (možete i bez), 1 jabuka, 2 kašike džema od aronije i narandže, 3 kašike cimeta
Preljev za ukrašavanje: 50-70 g maslaca, 100 g šećera u prahu, malo vode ili mlijeka

Priprema:
U veću posudu stavite sve sastojke za tijesto i zamijesite ga u glatku lopticu te ostavite na toplom dok se ne udvostruči. Potom ga premijesite i na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte u pravokutnik debljine do jedan centimetar.
Rastopite maslac za nadjev, u blenderu ili štapnim mikserom napravite pire od jabuke te mu dodajte dvije kašike džema od narandže i aronije,pa sve pomiješajte s otopljenim maslacem. Smeđi šećer i cimet zasebno pomiješajte u maloj zdjelici.
Tijesto premažite sa smjesom džema, maslaca i jabuke pa po svemu posipajte mješavinu cimeta i šećera. Zatim tijesto zamotajte u roladu i narežite ju na šnite debljine tri centimetara. U posudu za pečenje stavite papir za pečenje i na njega poslažite cimet rolice tako da ostavljate malo razmaka između njih.
Ostavite ih na toplom da se dižu još otprilike 30 minuta, a prije pečenja premažite ih s malo otopljenog maslaca. Pecite oko 20 do 30 minuta na 200 °C, ovisno o jačini pećnice. Po želji, za kraj, cimet rolice možete ukrasiti preljevom napravite od šećera, mlijeka ili vode i malo rastopljenog maslaca.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!