Sladoled od jogurta: Lagana i zdrava ljetna poslastica (Recept)

Zdrava i lagana namirnica jogurt posebno se koristi ljeti, kada su temperature visoke, a želudac ne treba opterećivati teškim jelima.


Nutricionisti savjetuju da ovu namirnicu, koja obiluje vitaminima, mineralima i dobrim bakterijama, uključimo u svakodnevnu ishranu, a posebno ljeti kada je organizmu potrebna lagana hrana.

Ljeti dominira i u raznim receptima profesionalnih kuvara, koji ga rado koriste jer je lagan, a istovremeno i pikantan i daje jelima odličan okus.

Jogurt u kuhanju može da zamijeni pavlaku, pa se preporučuje onima koji vode računa o težini. Za razne sosove koristi se masni jogurt, a za proje i tijesta jogurt sa umjerenim procentom masti.

Osim za slana jela, jogurt se koristi i za pripremu poslastica, od sladoleda, preko voćnih kolača, do laganih torti. Najjednostavnije je umiješati u njega omiljeno voće, a ovo su samo neki od recepata za laganu ljetnu poslasticu ili jelo u kojem glavnu ulogu ima jogurt.

Voćni sladoled s jogurtom

Sastojci:

2 šoljice šećera
4 šoljice bobičastog voća
1 šoljica jogurta
Priprema:

Šećer i voće umiksajte u glatku smjesu. Propasirajte i izvadite sjemenke. Umiješajte jogurt. Uspite u plastičnu posudicu sa poklopcem, zatvorite i stavite u zamrzivač.

Izvadite nakon 30 minuta, promiješajte pa stavite u željene modlice ili ostavite u plastičnoj posudici. Stavite u zamrzivač da se zamrzne.

Prije posluživanja ostavite oko tri minute na sobnoj temperaturi.