Odličan je na tostu s ploškama banana, s palačinkama, u kolačima ili kao umak za piletinu. Baš zato što se u trgovinama prodaje skup kao suho zlato, mislimo da u njega ide gomila skupih sastojaka.
Međutim, izrada ne može biti jednostavnija, a domaća varijanta je uvijek zdravija nego kupovna, piše Net.
Sastojci:
- 300 g kikirikija u ljusci
- 1 kašika suncokretovog ili bademovog ulja
- prstohvat soli
- malo cimeta i meda
Priprema:
- Na lim za pečenje stavite papir za pečenje i poslažite oljušteni kikiriki te ga malo poprskajte vodom kako ne bi zagorio.
- Pecite ga na 200°C oko 15 minuta ili dok ne dobije smeđu boju te pazite da ne zagori. Kad je gotov, neka se ohladi.
- Kikiriki stavite u blender, miksajte dok nije sasvim usitnjen te polako dodavajte ulje, sol, cimet i kašičicu meda.
- Ako volite da se osjete komadići, u gotov maslac ručno umiješajte šaku usitnjenog kikirikija. Čuvajte ga u hladnjaku do 2 sedmice.