Mada sasvim sićušne, klice pšenice imaju 700 puta više magnezijuma, pet puta više kalcijuma i 12 puta veći sadržaj fosfora od uobičajenog bijelog hljeba
Pšenične klice su pravo čudo za opće jačanje organizma i ishranu nervnog sistema. Sadrže kalcijum, fosfor i vitamin B – koji obnavljaju nervni sistem, organske fosfate, koji jačaju mišiće i varenje, vitamin E, koji je odlično sredstvo protiv astme, dijabetesa i bolesti srca, kalijum, karbonat, željezo i cink – koji obnavljaju krv, te magnezijum, koji jača imunitet.
Ako ih stalno koristite poboljšava se raspoloženje, pomaže kod učenja i regulira varenje. Možete ih pomiješati sa medom i namazati na krišku crnog hljeba, ili dodati nekoj salati od svježeg povrća, jogurtu, omletu ili čorbi.
Postupak je jednostavan:
U plitkoj posudi potopite 5 kašičica pšenice u mlaku vodu i ostavite na toplom poklopljeno 1 dan dok se ne pojave bijele klice.
Jedite ih istog dana, ili najkasnije sutra. Poslije tog roka nisu dobre za ishranu i treba ih obavezno baciti. Zato treba imati dvije posudice, u kojima se proces ponavlja naizmjenično dan za danom.
Jedna kura sa pšeničnim klicama obično traje 3 nedjelje, 4 puta godišnje, obično u vrijeme smjene godišnjih doba.
Preporučena dnevna doza je 5 kašičica pšenice.
Tri obroka u jednoj dozi
Od jednog supenog tanjira pšenice koju smo ostavili da klija, dobit ćemo dovoljnu količinu za 3 obroka izuzetnog vitaminskog i mineralnog sastava, koji ne opterećuju organizam i čisti ga od nagomilanih otrova.
100 g bijeli hljeb crno zrno pšenične klice
magnezijum 0,5 mg 133 mg 342 mg
kalcijum 14 mg 45 mg 71 mg
fosfor 86 mg 423 mg 1.050 mg
(aura.ba)