Skulptura skrivala blago dinastije Ming zajedno sa strašnim upozorenjem

Stručnjaci su u Australiji ponašli novčanicu iz dinastije Ming skrivenu u staroj drvenoj skulpturi koju su pripremali za aukciju.

“Bila je dobro skrivena i presavijena u kvadratić veličine 2,5 cm. Vlasnici nisu znali za nju. Nije bila u dobrom stanju jer je bila mnogo puta presavijena i u određenoj mjeri izložena elementima iz zraka. Sačuvano je vrlo malo novčanica iz vremena dinastije Ming jer ih ljudi nisu držali u plastičnim vrećicama, kao što to danas rade kolekcionari”, rekao je Pol Samer, stručnjak za azijsku umjetnost, koji je i uočio novčanicu dok ju je pregledao prije aukcije u Sidneju.

Novčanica je mnogo veća od modernog papirnog novca. Na njoj se nalazi i upozorenje falsifikatorima da će im glave biti odrubljene, te se nudi novčana nagrada za one koji prijave takve kriminalce. Kada je novčanica izdata, u drugim zemljama papirni novac bio je nepoznat, a u Evropi se pojavio sredinom 17. vijeka.

  • Ovakve skulpture su se izrađivale za religijsku upotrebu u hramovima ili kod kuće. Ona je možda bila dio veće figure i vjerovatno se nalazila u hramu – rekao je Sumner.

Dugo putovanje skulpture i skrivene novčanice možda još nije gotovo jer obje kreću na novu aukciju. Prodaće se zajedno, a njihova procjenjena vrijednost iznosi oko 34.000 dolara.