Škrti Slovenac: U garaži mu Mercedes, vozi se busom, za grijanje potroši 22 eura, na semaforu gasi automobil…

Mitjina kuća

 
Slovencu Mitji Petkovšeku, nije svejedno za okolinu i ekologiju. Za sebe kaže, da je štedljiv. U garaži parkiran mercedes, on na treninge s autobusom. Kada bi posjedovao iPhone, bilo bi ga sramota. Za grijanje ove zime, potrošio je 22 €. Inače je štedljiv, modernih tehnoloških aparata ne posjeduje, na autocesti vozi iza kamiona, jer je potrošnja goriva u tom primjeru manja.
 
Povodom svjetskog dana Zemlje, razgovarali smo s ekološki prosvjetljenim slovenačkim  sportistom, 39-godišnjim Mitjom Petkovšekom, odličnim gimnastičarom koji je dva puta ponio titulu svjetskog prvaka, takmičeći se na vratilu. Nekoliko godina živi s porodicom na Igu (okolina Ljubljane) u pasivnoj i ekonomičnoj kućici. I njegova partnerka Mojca, bivša takmičarka u ritmičnoj gimnastici, dijeli istu brigu za okolinu i ekologiju.
Zato odluka o pasivnoj kućici, nije bila teška. Pored subvencije za gradnju ekološke kuće, ukupni troškovi nisu prestigli troškove gradnje uobičajene kuće. Na krovu su solarne ćelije koje proizvode energiju za potrebe kuće. “Uvijek sam bio racionalan,” istraje u svom ubjeđenju Petkovšek, koji ne može zamisliti da se na treningu pojavi s iPhonom.
Da li ste izračunali, koliko goriva za grijanje ste potrošili ove zime?
Do 18. februara 22 €, nakon toga je sunce bilo dovoljno jako, nismo trebali više grijanja. Troškovi za grijanje u ekonomičnoj kući su istinski niski, a i minula zima je bila blaga. Kuća ima mnogo staklenih površina, okrenuta je prema jugu i ima pola metra izolacije.
Zračenje prostora, otvaranje prozora i sl. Da li to praktikujete? Ne, jer  prozračujem s rekuperacijo. Puno energije se vrati, to je ekonomično. U ljetnim mjesecima, izolacija od prirodnih materijala sprječava da temperatura prostora ode iznad 26 stepeni.

Unutrašnjost Mitjinog doma

Odlučili ste se da na krovu imate solarnu elektranu. Koliko električne energije proizvedete, koliko upotrebite?

Proizvedem osam hiljada kilovat sati, kuća zahtieva duplo manje. Uistinu uspješan projekat. Još tada sam bio ubijeđen i ekološki  osvješten. Radije uložim novac u solarnu strehu, nego da ga deponujem na banci. Višak električne energije se isplati prodati elektro preduzećima. Imam dva brojila, jedno za prodaju, a drugo za nabavu električne energije. Država je 2009.  plaćala  46 centi za kilovat, kasnije su snizili otkupne cijene, zato solarna elektrana nije više primamljiva. Cijena ovakve elektrane je postala niža, i državne subvencije isto tako.
Na trening još uvijek idete s autobusom?
Ne. Dugo sam kupovao godišnju autobusku kartu. Nakon rođenja kćerke Asje, koja je sada stara godinu i po, prestao sam koristiti autobus. Mojca je željela, da se brzo vratim kući, autobus mi se vremenski nije isplatio.
Imate li još uvijek mercedes, kojeg ste dobili od sponzora 2007. kao nagradu  za osvajanje titule svjetskog prvaka?
Još uvijek. Nakon formiranja porodice, automobil nisam mijenjao. Najbolje je a i ekološki je, upotrebljavati auto do kraja njegove dobi. Dvadeset godina, ako je to moguće.
Štedite li pri vožnji?
Mnogo. Do Maribora (op. prev. 130 km) upotrebim od 3, 8 do 4,1 litara na 100 km. Ako je moguće, odem u zavjetrinu kamiona, upotreba goriva postane niža.

Mitja Petkovsek

Gasite li automobil kada stojite na crvenom na semaforu?
Na mom putu od Iga do Ljubljane nema dugih semaforskih intervala, ne gasim, jer ne bi bilo racionalno. Kada sam se vozio kroz Škofljicu, na jednom semaforu sam čekao minutu i po, tada sam gasio motor.

Razmišljate li o automobilu na električni pogon ili nekom automobilskom hibridu, koji je ekonomičan i ekološki?
Informiran sam o novostima, priznajem da me mali električni auto još nije zainteresovao. Kada bi prepoznao ekološke elemente, odmah bi ga nabavio. Hibrid me nije ubjedio i oduševio. Na probi sam imao jednog Toyotinoga priusa, auto je bio božanstven. Na putu od Iga do Ljubljane, na Ižanskoj cesti sam napulnio akumulator, nakon toga nije bilo upotrebe goriva, sve na elektriku. Trpim, kada stojim u koloni i trošim benzin. Često sebi kažem: Ovo je zadnji auto na benzin, sljedeći će biti električni.
iPhone-a nemate, zar ne?
Ne, imam tri i po godine star telefon sony ericcson. Nedavno sam dobio novi samsung, poprilično primitivan model. Upotrebiću ga tada, kada sony ericsson prestane raditi. Biću miran sljedećih pet godina.
Kakva bi bila reakcija vaših kolega, kada bi na trening slučajno došli s novim iPhonom?
Ne znam. Jedno je sigurno, mene bi bilo sramota. Krio bi se.
Postoji li neki moderan proizvod koji želite? Novi sat, majica..
Ne, nikako, na meni se stvari raspadaju. Kada me ne bi žena povremeno odvela u trgovinu i obukla, svi bi se sramili oko mene. Pogotovo mama je sretna kada me Mojca malo uredi. Kada završim karijeru gimnastičara izgubiću alibi. Sada mogu biti u ofucanoj trenerci,  kada završim aktivnu sportsku karijeru, moraću pripaziti na imidž.
Da li postoji još neki gimnastičar poput vas?
Ne, mlađi su drugačiji. Ja sam posljednji koji nosi običnu”t-shirt majicu”. Sada svi nose pripijene, moderne majice.
Sa ženom Mojcom imate dvoje djece. Koje pelene ste kupovali, one za jednokratnu upotrebu ili pamučne, koje se peru?
Ne, nismo kupovali pamučne pelene.
Sigurno reciklirate otpatke?
Naravno. Učestvujem u akciji Stari papir za novu nadu (Star papir za novo upanje). Uvijek sam promotor takvih akcija.
Pokupite li otpatke koji su na podu?
U većini primjera, pogotovo u i oko svog dvorišta, ako me leđa ne bole previše. Takvi postupci imaju promocijski uticaj, pogotovo na djecu ako su u blizini.
Da li dozvoljavate, da neko iz vaše porodice odloži koru od banane ili ogrizak na nedozvoljeno mjesto?
Ne, ne dozvoljavam. Može nas neko vidjeti, i pomisliti da se radi o nebiološkom otpadu, posmatrač može pomisliti da se radi o smeću koje bacamo naokolo.
Izvor: rtvslo.si/ Foto:BoBo i Lumar.si/ Prevod i adaptacija za Aura.ba: A. D.