Skrivena simbolika grba Kantona Sarajevo

U srednjem vijeku, kada su vitezovi nosili teške oklope i kacige, bilo je veoma teško da se međusobno prepoznaju. Stoga, počeli su nositi prepoznatljive oznake – grbove. Ubrzo je broj grbova bio toliki da ih više nisu mogli pamtiti, pa su umjesto njih grbove pamtili i proučavali heraldičari. Tako je i nastala nauka o grbovima – Heraldika.

Grb Sarajevskog kantona, kao i svaki drugi grb, ima posebnu simboliku. Usvojen je 1999. godine i u sebi krije nekoliko interesantnih detalja koji opisuju duh grada Sarajeva. Podijeljen je na plavu i bordo boju, koja simbolizira dva najveća sarajevska fudbalska kluba, vječita gradska rivala i jedinu ispravu podjelu među stanovništvom (na one koji navijaju za Želju i na one koji navijaju za Sarajevo).

Devet osmokrakih zlatnih zvijezda predstavljaju općine ovoga Kantona, a ispod njih se nalazi bijela rozeta, sastavljena od ukrasa sa sarajevske katedrale i od zvekira sa ulaznih vrata Svrzine kuće, koja predstavlja simbol susreta i sinteze velikih civilizacija Istoka i Zapada.

Autor